MF DNES

Zkusí se vrátit do čela lidovců? Čunek to nevyloučil

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Pacienta s rakovinou plic, který podstoupil chemoterap­ii nebo operaci, čeká hned několik dalších nepříjemný­ch okamžiků. Aby lékaři zjistili, jestli byla dosavadní léčba účinná, musí mu odebrat část postižené tkáně. A například v případě rakoviny plic je tento odběr velmi nepříjemný. Tkáň je hůře dostupná a odebírá se z hrudi dutou jehlou. Pokud se vůbec podaří potřebné množství tkáně získat, na výsledky vyšetření se čeká tři až čtyři týdny.

Výzkumníci nyní vyvíjejí novou metodu, která nádorovou DNA dokáže odhalit z krve pacienta. Označují ji jako tekutou biopsii. Dokáže přesněji identifiko­vat rozsah onemocnění, není pro pacienta tak nepříjemná a uspoří i čas, který je v případě onkologick­ých vyšetření tak důležitý.

Před deseti lety vystřídal Jiří Čunek v křesle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska. Vydržel v něm jen tři roky, ale po jeho letošním výrazném úspěchu v krajských volbách ve Zlínském kraji se začalo hovořit o tom, že by se do něj mohl vrátit. Sám Čunek to nevylučuje, i když teď to podle něj není na pořadu dne.

„Zabývám se tím jen proto, že musím reagovat na dotazy,“odpověděl včera Čunek, když se ho na to v televizním Rozstřelu zeptal šéfredakto­r MF DNES Jaroslav Plesl, který pořad moderoval.

Dodal, že má teď jiné úkoly. „Nebudu stavět ochrannou hráz kolem svého domu jen proto, že kdysi byla v Bibli popsána potopa. Radši spravím děravou střechu. To znamená, že nejdřív musím předat funkci starosty někomu jinému,“upřesnil své současné priority.

Stanovy strany podle něj umožňují, aby předsedu navrhl kterýkoli člen. Teoreticky se na sjezdu mohu navrhnout sám, řekl Čunek s tím, že tudíž nemá důvod s tím pospíchat.

Lídr lidovců ve Zlínském kraji se netajil tím, že vítězství v počtu preferenčn­ích hlasů vnímá i jako osobní satisfakci. Zároveň připomínal, že vítězit na preferenčn­í hlasy dokázal už v minulých volbách.

Senátor a vsetínský starosta Čunek v letech 2007 až 2009 zastával post ministra pro místní rozvoj ve vládě Mirka Topolánka. Tehdy podle svých slov padl za oběť kmotrům, kterým se nelíbil vzestup KDU-ČSL. Naopak současnou vládu označil za „pohodovou“, vztahy uvnitř prý nejsou zdaleka tak napjaté jako v té Topolánkov­ě.

V Rozstřelu zkritizova­l zejména Miroslava Kalouska, současného předsedu TOP 09. „Doufám, že tento styl politiky končí už také,“uvedl Čunek. (iDNES.cz) Místo několika týdnů jsou výsledky k dispozici již za tři až pět dnů.

Onkologové vkládají do tekuté bio- psie velké naděje. Hlavní prospěch z této metody by měli například pacienti, u nichž je napadená tkáň obtížně dostupná. Lékaři by mohli díky ní také lépe sledovat stav pacientů po operaci nebo během onkologick­é léčby. S novou metodou už mají první pozitivní zkušenosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia