MF DNES

Kanceláří NIKAL MF DNES pro Vás ve spolupráci s cestovní připravila speciální nabídku zájezdů

-

přepravila tuzemská železnice za letošní první pololetí.

V účetnictví SŽDC byl posléze majetek koupený za 12 miliard zanesen v hodnotě 3,2 miliardy. Stejným způsobem později České dráhy prodaly SŽDC „živou“dopravní cestu, tedy především výpravčí.

Kvůli tomu, že se nepřevedly s nádražími všechny pozemky, zůstává paradoxní stav. Nádraží patří sice

činil nárůst přepravený­ch cestujícíc­h oproti prvnímu pololetí 2015. SŽDC, ale první nástupiště jsou nadále ve vlastnictv­í Českých drah, protože neležela na pozemcích budov nádraží.

Na jaře šéf ČD Pavel Krtek odhadl cenu prvních nástupišť na 1,5 miliardy korun.

České dráhy zatím nechtějí plán na převod příliš komentovat. „Čekalo se na převod nádraží, teď je vše na začátku,“říká mluvčí ČD Radek Joklík. Není tak jasná ani cena, ani to, kde SŽDC na transakci vezme peníze.

Dá se přitom očekávat výrazný odpor soukromých dopravců, kteří v transakci budou spatřovat nedovoleno­u veřejnou podporu. Podobně tomu bylo ostatně u převodu nádraží.

„České dráhy by tak od státu dostávaly peníze za to, že stát využívá pozemky, které jim předtím bezplatně přenechal. Jednalo by se o účelové zalepování ztráty z osobní dopravy, které by pro nás bylo poškozujíc­í. Zvážíme následné právní kroky,“říká například šéf Leo Express Peter Köhler. Podle něj by stačilo pozemky bezplatně převést.

Už za nádraží dostaly České dráhy méně, než původně plánovaly, a to 3,3 miliardy korun. Původní odhady přitom počítaly s dvojnásobk­em až trojnásobk­em.

Velké zadlužení ČD vzniklo především kvůli vysokým investicím do modernizac­e vozového parku. Celkem skupina dluží přes 35 miliard korun, jen na úrocích ročně platí přes miliardu.

Náklady na úroky se firmě podařilo snížit, díky nižším sazbám na trhu vydal dopravce nové dluhopisy. Levné peníze přitom mění i strategii: některé stroje si České dráhy či dceřiné ČD Cargo koupí raději za „své“z úvěrů než formou leasingu či pronájmu. Jde například o nové lokomotivy Vectron pro ČD Cargo nebo posunovací lokomotivy.

Zadlužený státní dopravce doufá, že dostane další peníze. Přitéct by do Českých drah měly za převod pozemků na nádražích.

 ?? Foto: M. Veselá, MAFRA ?? České dráhy dluží 35 miliard korun. Část potřebných peněz by nyní mohly získat prodejem pozemků pod kolejemi.
Foto: M. Veselá, MAFRA České dráhy dluží 35 miliard korun. Část potřebných peněz by nyní mohly získat prodejem pozemků pod kolejemi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia