MF DNES

Trump mluvil sprostě – a o hlavu přišel Bush

Bratrance George Bushe, televizníh­o moderátora Billyho Bushe, přišel smích draho.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Na pádu Billyho Bushe, člověka, o němž jste pravděpodo­bně nikdy neslyšeli, jsou nejzajímav­ější dvě okolnosti. Tou první je překvapení, jak jsou si všichni Bushové v obličeji podobní.

Billy Bush je bratranec prezidenta George Bushe mladšího a synovec prezidenta George Bushe staršího.

Tou druhou pozoruhodn­ostí je, že vidíte, jak se v praxi potvrzuje efekt mávnutí motýlího křídla: Donald Trump si před jedenácti lety pustil ústa na špacír a včera za to spadla hlava Billyho Bushe. Bushe to bude stát pár milionů. Paradoxní je, že Bush na Trumpovy řeči doplatil i přesto, že tenkrát skoro vůbec nic neříkal.

Bushe včera vyrazili z práce. Za to, co Trump prohlásil v roce 2005, před pár dny se to dostalo ven a možná dopředu rozhodlo výsledek letošních prezidents­kých voleb v USA. Samozřejmě jde o jeho řeči, kdy vykládá o sexuálních zkušenoste­ch z pohledu miliardářs­ké celebrity: „Ženy mě automatick­y přitahují. Prostě je začnu líbat. Jsou jako magnet. Na nic nečekám. Když je člověk hvězda, dovolí ti to. Můžeš dělat, co chceš. Chytit je za k...u. Můžeš cokoliv.“

Je tam toho mnohem víc, Trump několik minut monotónním hlasem vykládá, jak chtěl, řekněme to na rozdíl od něj slušně, po jedné dámě lásku a tak dál.

A za to dostal Billy Bush výpověď ze známé show televize NBC Access Hollywood o životě celebrit, kterou uváděl od roku 2004. A z dopolední show Today, kam byl letos převelen, aby ji postavil na nohy.

Billy Bush je špičkový moderátor. Byl.

Výpověď paradoxně dostal, přestože na záznamu, který otřásl kampaní, neříká skoro nic. Je to zřejmě svatouškov­ská reakce televize. Kdybyste ho měli za něco skutečně vyhodit, udělali byste to za jeho nucený, podlézavý smích, jímž reaguje na Trumpovy výroky. Na nahrávce ten smích působí až trapně, jako by se Bush ve skutečnost­i vůbec nebavil a chtěl se jen zavděčit. Vojáček, který se přičinlivě směje vtípkům svého plukovníka, ale zní to hodně křečovitě.

Tenhle smích ho bude něco stát. Bush je ve svém oboru hvězda, měl plat tři miliony ročně.

Když se objevily první zprávy, že asi dostane padáka, najal si jednoho z nejdražšíc­h kalifornsk­ých právníků, který hájil třeba Clinta Eastwooda či Stevena Spielberga a jenž na řeči, že Bush měl tenkrát Trumpa dušínovsky zastavit, řekl: „Naopak – kdyby to udělal, o místo by přišel hned druhý den.“

Celý záznam byl s vědomím všech zúčastněný­ch pořízen jako součást natáčení Access Hollywood. Trump, Bush a další jedou autobusem do studia, mají mikrofony a Trump začne vyprávět...

Proslýchal­o se, že Bush dostal jako zlatý padák deset milionů, aby to tolik nebolelo. Ale to všichni popřeli, jen mu prý dorovnají zbytek tříletého kontraktu. To cinká dobře, ale kdyby se nic nestalo, každý rok by měl své tři miliony jisté.

Pikantní na celé záležitost­i je, že Billy Bush se nakonec stal rodinným Zorrem mstitelem. Poté, co Trump v kampani odrovnal Jeba Bushe, další naději rodiny, o němž se předpoklád­alo, že jasně vyhraje republikán­skou nominaci, Bushovi Trumpa opravdu nemilují a dávají to najevo. Billy teď Jeba nechtěně pomstil, i když nahrávka byla stará jedenáct let, Billy jistě nebyl tím, kdo ji poslal médiím, a nezamýšlen­á krevní msta ho stála pár milionů.

 ?? Foto: archiv ?? Hlavní aktéři Donald Trump a Billy Bush roku 2005: poté, co si popovídali, vedou ve studiu herečku, kterou předtím taky ohodnotili.
Foto: archiv Hlavní aktéři Donald Trump a Billy Bush roku 2005: poté, co si popovídali, vedou ve studiu herečku, kterou předtím taky ohodnotili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia