MF DNES

Růže Východu Čínský Kchaj-feng rozkvetl festivalem chryzantém

- Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Německu

Andreas Babuke sedí ve světlé kanceláři úřadu práce v centru Drážďan, na velkém stole leží úhledně uspořádané informační letáky v mnoha jazycích včetně arabštiny. Rok a půl tu pracuje jako poradce pro migranty. „Teď už se to dá zvládnout. S náporem z konce loňského roku to vůbec nemůžu srovnávat,“říká s úsměvem.

Ze čtyř tisíc migrantů, kteří jsou registrová­ni v Drážďanech, se jich podle jeho odhadu o práci zajímá asi 2 500. Většina z nich jsou mladí muži. Žen je mezi těmi, kdo k němu do kanceláře přicházejí, jen asi čtvrtina. „Muži je nepustí, případně nemají žádné vzdělání, nebo se starají o děti,“vysvětluje.

„Běženci, kteří teprve procházejí azylovým řízením, mohou v Německu po třech měsících začít pracovat,“pokračuje Babuke. Právě s těmi se ve své kanceláři setkává. Zaměstnání podle něj sice nijak neovlivní přiznání azylu, pomoci ale přesto může.

„Pokud chodí pravidelně do práce a sousedé vidí, že ráno odejdou a vracejí se odpoledne, pak k těmto lidem mají jiný vztah než k někomu, koho vidí celé dny posedávat na nádraží,“říká Babuke, podle něhož je důležité pracovat i s dojmem na symbolické úrovni.

Třetina volných pracovních míst v Drážďanech je v akademické sféře, vědě a výzkumu. Tato místa jsou pro ty, s nimiž se Babuke setkává, nedosažite­lná. Alespoň znalost angličtiny nebo němčiny je tady základním předpoklad­em.

Také původní plány německých firem, které chtěly zaměstnat velké množství přicházejí­cích migrantů, podle něj už opadly. „Polovina z těchto lidí nemá vůbec žádnou kvalifikac­i, s tím firmy původně nepočítaly,“říká Babuke. Jeho slova potvrzuje také nová studie, kterou před několika dny vydal Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Lékaři nejsou

Analyzoval 2 800 běženců v produktivn­ím věku od 18 do 69 let, kteří do Německa přišli mezi lety 2008 a 2012 a z nichž všichni dostali azyl a povolení k pobytu. Většina z nich vykonává jednoduché a pomocné práce, pro náročnější povolání nemají odpovídají­cí vzdělání ani pracovní zkušenosti.

Podle údajů deníku Frankfurte­r Allgemeine, který ze zprávy cituje, 16 procent z nich nenavštěvo­valo

Většina migrantů v Drážďanech by chtěla pracovat, chybí jim ale vzdělání a zkušenosti.

žádnou školu, dalších sedm procent má jen základní vzdělání. Mezi jednotlivý­mi zeměmi ale panují rozdíly. Zatímco například celá čtvrtina Iráčanů nikdy nešla do školy, u migrantů ze sousedního Íránu to jsou jen necelá dvě procenta.

Závěr analýzy není optimistic­ký, 62 procent těchto azylantů podle ní není pro německý pracovní trh dostatečně kvalifikov­áno. Na univerzitě jich studovalo jen necelých osm procent, ale ani z těch nikdo nepracuje v akademické sféře nebo lékařství.

V souhrnu to vypadá přibližně následovně: jen třetina z těchto „starých“azylantů pracuje, pětina práci hledá a další pětina z nich ani nemá v úmyslu se na pracovní trh zařadit.

Ženy pracují méně často než muži, kteří jsou pak zaměstnaní především v gastronomi­i, maloobchod­ě a v dopravních nebo úklidových firmách. Většina z nich přitom žije ve velkých městech – až 60 procent, dalších třicet procent ve středně velkých městech a v menších obcích nebo na venkově jen desetina z nich.

Šest z deseti domácností také pobírá nějakou formu sociálních dávek, zejména takzvaný Hartz IV, podporu pro dlouhodobě nezaměstna­né. V takové situaci mají nárok na 391 eur měsíčně (10 500 korun) a příspěvek na bydlení a zdravotní péči.

Podle jiné analýzy v Süddeutsch­e Zeitung ale migranti obecně narážejí i na to, že nevědí, jak začít podnikat. Jak si založit krámek s občerstven­ím? Jak začít prodávat domácí zákusky? Podle Jana Pörksena z berlínské průmyslové a obchodní komory se třetina obyvatel Sýrie a Íránu živí drobným podnikáním. „Také pro Německo je tento potenciál značný,“dodává.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Velkolepé zahájení svátku Chryzantém­a nebo také růže Východu je pro Číňany jednou ze čtyř rostlin, které jsou symbolem štěstí, proto jí vzdávají hold a úctu na festivalec­h a slavnostec­h. Jeden takový právě s velkou slávou začal v čínském Kchaj-fengu,...
Foto: Profimedia.cz Velkolepé zahájení svátku Chryzantém­a nebo také růže Východu je pro Číňany jednou ze čtyř rostlin, které jsou symbolem štěstí, proto jí vzdávají hold a úctu na festivalec­h a slavnostec­h. Jeden takový právě s velkou slávou začal v čínském Kchaj-fengu,...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia