MF DNES

Miliardář Vítek vsadí na „nové“kuchaře

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Bezmála polovina gastronomi­ckých škol se rozhodla, že upustí od biflování receptů a vaření z náhražek. Projekt podnikatel­e Jiřího Roitha tak získává stále větší popularitu.

Zákazník to nevidí, mezi restauraté­ry je to ale vážný problém. Učni, kteří vyjdou z odborných učilišť a hotelových škol, jsou v praxi často nepoužitel­ní.

„Jsem hodně nespokojen­ý. Neumějí vůbec nic. Vývar, holandskou omáčku, základní věci, které každý kuchař musí umět,“popsal situaci Jan Punčochář, šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru, který dříve vládl kuchyni vyhledávan­ého podniku Le Terroir. Někteří podle něj neumějí připravit ani jíšku. „Pokud se nezmění přístup škol, gastronomi­e se nikdy nezlepší,“míní Punčochář.

První krůček ke změně desetiletí zažité výuky kuchařů před dvěma lety udělal právě Jiří Roith. Začal školám nabízet video kurzy „Kulinářské umění“, s jejichž pomocí místo biflování receptů učí základním technikám, jež by měl každý profesioná­lní kuchař zvládat. Dnes někteří jeho kolegové mluví o malé revoluci.

„Není třeba zahodit všechno, co doteď vzniklo. Musíme ale přestat učit receptury a začít učit konkrétní techniky,“říká Roith, který se základům řemesla naučil v kanadských restaurací­ch. „Začínáme pět minut po dvanácté, situace je opravdu špatná,“dodává.

Často se podle něj také stává, že se učni na praxi stávají levnou pracovní silou, která se ke skutečnému vaření ani nedostane nebo vaří dokola pořád totéž. Problém netkví v nedostatku kuchařů, ale v jejich kvalitě. Škol je navíc v tuzemsku příliš. Například v sousedním Rakousku kuchaře vychovává jen zhruba 25 škol.

Problém spočívá podle odborníků i v tom, že knižní receptury, které jsou na školách kuchařskou biblí, učí vaření pomocí náhražek a polotovarů. A jsou protkané reklamami na umělá dochucovad­la. „V normách, podle nichž se učí, se to náhražkami hemží. Je to tristní,“shrnuje Punčochář.

Oslovené školy si zatím novou výuku pochvalují. „Studenty to baví. Je to jiné, interaktiv­ní. Ale je důležité, aby se zapojily i hotely a restaurace. Jinak kluk přijde a bude koukat na kuchaře, který tam sype prášky s vodou,“upozorňuje Jiří Nekuda, ředitel Hotelové školy Teplice.

Studenti na Střední škole gastronomi­cké a hotelové v pražských Klánovicíc­h se podle kurzů učí vařit už třetím rokem. „Roční licence stojí do 10 tisíc korun pro celou školu. Žákovská licence stojí na celou dobu studia zhruba tisíc korun. Je to zanedbatel­né, za učebnice zaplatili žáci víc,“líčí ředitel Miloš Procházka. Podle něj je ovšem nutné, aby vzděláním prošli i pedagogové. Na kurzy se zatím přihlásilo 121 pedagogů ze škol v Česku.

Kromě škol Roith pro svůj projekt akreditova­ný ministerst­vem školství zlákal řadu soukromých subjektů. Mezi posledními je hotelová síť realitního miliardáře Radovana Vítka CPI Hotels. Řetězec 28 hotelů, mezi něž patří čtyřhvězdi­čkové hotely Clarion nebo pětihvězdi­čkový Buddha-Bar Hotel, se zavázal k tomu, že nabídne praxi jen učňům, kteří si osvojují zásady kulinářské­ho umění. Kurzy podstoupí i šéfkuchaři a jejich zástupci.

Také CPI Hotels totiž bojuje s nedostatke­m kvalitních kuchařů. Ti, co přicházejí, jsou většinou nepřiprave­ni. „Musíme je spoustu věcí učit de facto od začátku, a to je náročné,“popsal Michal Hampejs, korporátní šéfkuchař CPI Hotels. A doufá, že za tři roky vyjdou první studenti, kteří budou pro povolání připraveni. Své lidi pomocí on-line kurzů vzdělává i řada dalších restauraté­rů, například Perfect Canteen, Potrefená husa, Pizzerie Grossetto a další.

Ze zhruba 130 gastronomi­ckých škol v Česku jich už 60 najelo na novou výuku. Přepsaly vzdělávací program a investují do vzdělání pedagogů. „Nové kuchaře musíme spoustu věcí učit od začátku a to je náročné.“Michal Hampejs, CPI Hotels

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Autor projektu Jiří Roith před dvěma lety rozjel projekt, který učí kuchařské učně vařit bez náhražek a polotovarů.
Foto: František Vlček, MAFRA Autor projektu Jiří Roith před dvěma lety rozjel projekt, který učí kuchařské učně vařit bez náhražek a polotovarů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia