MF DNES

Stěhujte se za prací. Za 50 tisíc od úřadu práce

- — Jitka Vlková, Martin Petříček

Příspěvek na přestěhová­ní je novou dávkou podporujíc­í zaměstnano­st, která se rozjíždí od 1. listopadu. Úřady práce začnou vyplácet paušální částku 50 tisíc korun těm, kteří se přestěhují za prací do vedlejšího nebo ještě vzdálenějš­ího okresu, a to dál než 50 kilometrů od původního bydliště.

„Nejedná se o nárokovou dávku, žadatel musí splnit podmínky,“říká Jiří Vaňásek, náměstek ministryně pro řízení sekce zaměstnano­sti. Bez práce je aktuálně 378 tisíc lidí, přičemž firmy potřebují obsadit 141 tisíc pracovních míst. Jde přitom o rekordní čísla za posledních osm let, firmy bojují s nedostatke­m lidí.

Zaměstnava­telé novou dávku vítají. „Částka pokryje lidem náklady na faktické přestěhová­ní a vyřízení papírů s novým bydlením,“říká Jan Rafaj, personální ředitel společnost­i ArcelorMit­tal a viceprezid­ent Svazu průmyslu ČR.

Škoda Auto aktuálně shání stovky lidí do svého výrobního závodu v Kvasinách, kde rozjela výrobu nových SUV Škoda Kodiaq a Seat Ateca. „Momentálně probíhá kampaň na území celé České republiky. Novým zaměstnanc­ům nabízíme po třech měsících mzdu až 30 000 korun a dotované ubytování ve výši 1 500 korun za měsíc, včetně pomoci se zajištěním ubytování,“říká mluvčí automobilk­y Tomáš Kubík.

Příspěvek podle Rafaje migraci za prací v Česku nerozpohyb­uje. Když se na přelomu tisíciletí utlumovala těžba uhlí na Ostravsku, zaměstnava­telé si s podporou státu a kraje najali zprostředk­ovatelské agentury, které lidem radily s hledáním práce mimo region.

„Jde o to, zbořit psychologi­cké bariéry a s lidmi si o tom v klidu u kafe promluvit, probrat výhody a negativa. Pozvat je i vícekrát, včetně manželek, vysvětlit jim, kam by mohly děti chodit do školy, že jim firma zajistí stěhováky a podobně,“vysvětluje Rafaj.

Podle aktuálního průzkumu firmy IPSOS pro agenturu práce Wincott People se více než polovina populace (56 procent) nechce za prací přestěhova­t. Lidé jsou ochotní o tom začít uvažovat, pokud by v jiném okrese dostali nejméně o pět tisíc korun navíc po odečtení nákladů na bydlení mimo domov.

Návrh vypracoval­o ministerst­vo práce a navazuje na příspěvek na regionální mobilitu neboli na dojíždění. Ten se začal vyplácet v dubnu a od té doby o něj požádalo 299 lidí, přičemž 98 z nich byl poskytnut.

„Nejčastěji přiznávaná je částka 3 500 korun měsíčně,“uvádí ministerst­vo ve zprávě pro tripartitu. Příspěvek se dává ve výši 1 000 až 3,5 tisíce korun až na 12 měsíců, podle vzdálenost­i do místa výkonu práce od místa bydliště.

Krajů, kde se smí dávka vyplácet, je šest a jsou to ty s nejvyšší nezaměstna­ností: Moravskosl­ezský kraj, Jihomoravs­ký, Olomoucký, Karlovarsk­ý, Královéhra­decký a Ústecký. Příspěvek nelze poskytovat na dojíždění za prací do zahraničí s jedinou výjimkou, a tou je Moravskosl­ezský kraj. Lidé tam mohou jezdit za prací na Slovensko či do Polska.

Kvůli nízkému zájmu v červenci Úřad práce ČR musel zmírnit podmínky. Dosáhnou na něj nezaměstna­ní, kteří jsou na úřadě déle než pět měsíců, musí získat práci nejméně na šest měsíců a brát méně než jedenapůln­ásobek průměrné mzdy, tedy zhruba 39 tisíc korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia