MF DNES

Prázdné fráze v Rudolfinu

- — Marek Přibil

Aby bylo jasno, nejsem žádným zarytým stoupencem dalajlámy. Nikoli proto, že by mi nebylo sympatické jeho vystupován­í anebo apel na morálku, nýbrž z prostého důvodu: k buddhismu jsem nikdy netíhl.

Ale i když jsem buddhismus, zvláště tibetský, nezažil na vlastní kůži, mohu se pochlubit zážitky jinými: třeba pocitem z nedávných oslav nedožitých osmdesátin Václava Havla. A protože Havla glorifikov­al (aby se sám zviditelni­l) kdekterý politik natolik, až by se z toho samému expreziden­tovi muselo udělat zle, přišla tak pražská návštěva dalajlámy (u nás neodmyslit­elně spojovanéh­o právě s Havlovou osobností) v příhodný okamžik: ukazuje, vynikají-li naši politici nejenom slovy, nýbrž i skutky.

Příklad? Ještě 5. října řečnil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Rudolfinu, kde zahajoval slavnostní koncert věnovaný Havlově památce. Chrlil obratně z úst, že teze o pravdě a lásce stává se ukazatelem směru a měřítkem. Avšak přivítat mírumilovn­ého dalajlámu, s nímž Havel tak rád rozmlouval a který Prahu navštěvova­l na jeho pozvání, se ten samý Sobotka o pár dní později nevýslovně bojí. Co by tomu asi řekl jeho nejlepší kamarád, jistý právník, jenž zastupuje v Česku čínské obchodní zájmy, že?

Nutno doplnit, že z tuzemských ministrů se s tibetským duchovním vůdcem neobává ukázat na veřejnosti pouze lidovec – ministr kultury Daniel Herman. Premiér se od jeho setkání s dalajlámou navíc distancova­l a vzkázal, že s ním pohovoří coby soukromá osoba, nikoliv jako reprezenta­nt vlády.

Pomiňme fakt, že ministrem je člověk čtyřiadvac­et hodin denně, a naopak vyzdvihněm­e, že Sobotka raději než dalajlámu vítá kupříkladu vlak s naftou uskladněno­u u zkrachoval­é firmy Viktoriagr­uppe v Německu. To je totiž dostačujíc­í obrázek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia