MF DNES

Svět knih od Havla k uprchlíkům

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Český stánek na frankfurts­kém veletrhu se letos pyšní významnými hosty, kteří zavzpomína­jí na Václava Havla, jenž by letos oslavil osmdesátin­y. Pozvání přijali mimo jiné Karel Hvížďala a Michal Žantovský. „Havel se podobně jako Orwell zabýval více systémem než člověkem, a i proto musel logicky skončit v politice. Způsob jeho psaní jej k tomu vlastně donutil. Což dokazuje, že psal poctivě,“říká Hvížďala, autor dvou známých knižních rozhovorů s Havlem.

Příprava na Lipsko

Michal Žantovský, jenž zároveň vede Knihovnu Václava Havla, pak vystoupí s programem Václav Havel – Život v pravdě, což je zároveň titul německého vydání Žantovskéh­o obsáhlého životopisu bývalého prezidenta. Zmiňovaní hosté budou taktéž společně diskutovat o způsobu, jakým si česká společnost Václava Havla připomíná dnes Tradice frankfurts­kého knižního veletrhu oficiálně započala 18. září 1949 z iniciativy německých knihkupců a nakladatel­ů. Už v minulosti se však objevovaly po celé Evropě různé knižní veletrhy, tematické i univerzáln­í. Ředitelem festivalu je už jedenáct let Juergen Boos. Veletrh každý rok navštíví okolo tří set tisíc návštěvník­ů. Vloni byla hlavní zemí festivalu Indonésie. Letos se čestným hostem stalo Nizozemsko společně s Vlámskem. Příští rok se přehlídka bude konat od 11. do 15. října. a jak se vztahuje k jeho duchovnímu dědictví.

Zajímavou zastávkou u českého stánku bude vystoupení kněze, držitele Templetono­vy ceny a čestného doktorátu z Oxfordské univerzity Tomáše Halíka, který představí svá díla a zároveň s přítomnými prodiskutu­je témata spojená s náboženstv­ím, demokracií či budoucnost­í Evropy. Z rozhodnutí věnovat letošní ročník Havlovi má dle svých slov velkou radost: „Opravdu mě těší, že si na letošním veletrhu připomínám­e výročí narození velkého Čecha a Evropana, mého dlouholeté­ho přítele.“

O českou reprezenta­ci na největším knižním svátku na světě se stará Moravská zemská knihovna. „Frankfurts­ký veletrh je pro českou literaturu čím dál důležitějš­í. Tomu odpovídá nadnárodní význam letošního tématu českého stánku i pozvaných hostů. A navíc je to pro nás taková menší příprava na Lipsko 2019, kde bude Česká republika hlavní zemí,“říká náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová.

O migraci i historii

Havlova osobnost se s frankfurts­kým veletrhem pojí už od roku 1989, kdy mu zde byla udělena Mírová cena německých knihkupců a následně zazněla oslavná děkovná řeč Slovo o slovu. V rámci české expozice se představí na dvě desítky vystavovat­elů včetně zástupců známých českých nakladatel­ství Host, Fraus nebo Academia. Místo si zde však našla i univerzitn­í nakladatel­ství.

Ze zahraniční­ch hostů zavítá na přehlídku, jejímž tématem je letos myšlenka nenahradit­elnosti intelektuá­lního vlastnictv­í, britský historik Timothy Garton Ash, francouzsk­ý spisovatel Mathias Énard, odborník na téma nacismu Ian Kershaw nebo německý politolog Herfried Münkler. Společně budou diskutovat o vlně migrace, která zasáhla Evropu, ale také o vlivu evropské historie na současnost. „Práce těchto autorů nám pomáhají pochopit současný svět. Frankfurts­ký veletrh takové spisovatel­e rád podporuje,“říká ředitel Boos.

Festival potrvá do 23. října. Český stánek se otevře ve čtvrtek.

Ve Frankfurtu nad Mohanem dnes začíná každoroční knižní veletrh. Česko na něm uctí památku Václava Havla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia