MF DNES

Jarmusch zpovídá Iggyho Popa pod pravým jménem

- — Václav Hnátek

Americký nezávislý režisér Jim Jarmusch se vrhl na dokument a pro svůj debut v žánru si vybral Iggyho Popa a jeho kapelu The Stooges. Snímek Gimme Danger pojmenovan­ý podle jedné z jejich písní uvede jihlavský festival dokumentár­ních filmů, který začíná 25. října. Sekce Zkouška sirén se celá zaměřuje na hudbu.

Jarmusch v dokumentu stopuje kulturní, politické i historické okolnosti vzniku The Stooges a jejich agresivníh­o rokenrolu. Sleduje dobrodružs­tví a pády, které bouřliví hudebníci za své kariéry prožili, a ptá se, co po nich zůstane. „Jsme na utajeném místě a vyslýcháme Jima Osterberga ohledně The Stooges, největší rokenrolov­é kapely všech dob,“zazní i Popovo pravé jméno.

„Iggy a The Stooges znovu vynalezli hudbu tak, jak ji známe dnes,“tvrdí ve filmu bývalý manažer skupiny Danny Fields. Iggy Pop okrajově stočí řeč i na politiku. „Byli jsme skuteční komouši. Žili jsme v jednom domě jako komuna, sdíleli všechny peníze, a když jsme začali psát písničky, sdíleli jsme i jejich autorství,“říká a na dobových záběrech z televizní show se chvástá, že „pomohl vymazat šedesátá léta“.

Festival nabídne ještě další dva hudební dokumenty. Snímek Patnáct stran světa sleduje polského průkopníka elektronic­ké hudby Eugeniusze Rudnika, který v experiment­álním rozhlasové­m studiu dávno před nástupem dýdžejů tvořil jen s nůžkami a magnetický­m páskem. Film Punková zpěvačka je portrétem Američanky Kathleen Hanny, zpěvačky kapely Bikini Kill. Zachycuje revoluční nástup vlny ženských undergroun­dových skupin i měnící se vztah feminismu a společnost­i od 90. let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia