MF DNES

Terorista ve vodárně? „Odoláme“ Náhradní zdroje vody

Vodárny se učily vzdorovat útoku na vodovodní síť. Výsledky cvičení pomohou i při haváriích

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Po sérii teroristic­kých útoků, kterým za poslední rok Evropa čelila, se výrazně zpřísnila bezpečnost­ní opatření ve velkých městech. A na bezpečnost­ní situaci reagují i správci strategick­ých objektů v Praze.

Včera například Pražské vodovody a kanalizace (PVK) nacvičoval­y spolu s policií a hasiči ochranu Pražanů před teroristic­kým útokem na vodohospod­ářskou infrastruk­turu. Cvičení se konalo ve vodojemu Bruska v Dejvicích, tedy v jedné ze sedmdesáti pražských zásobáren vody, a mělo ověřit opatření, která zabrání, aby se napadená voda dostala do domácností.

„Do vodojemu vnikl terorista, který neznámou látkou kontaminov­al zásobu pitné vody,“popsal scénář včerejšího cvičení ředitel PVK Petr Mrkos.

Útočník nejprve překonal železné dveře do vodojemu a přes mechanické zabezpečen­í přístupové šachty se dostal do jedné ze čtyř komor vodojemu. Ta má podobu rozlehlé podzemní síně plné vody. Ve chvíli, kdy narušitel poruší zabezpečen­í vodojemu, aktivuje se krizový plán a centrální dispečink může ihned přerušit dodávku ohrožené vody k Pražanům.

Ti budou navíc informován­i prostředni­ctvím sirén a amplionů městské policie nebo pomocí SMS zpráv z dispečinku PVK.

Areál vodojemu Bruska byl vybrán mimo jiné proto, že je v jeho okolí nejsložitě­jší dopravní situace. Nachází se totiž přímo ve Svatovítsk­é ulici, těsně před Prašným mostem. Cvičení tak pro ověření dojezdovýc­h časů využil i hasičský sbor, který na místo dorazil se speciální mobilní laboratoří.

V případě reálného útoku by hasiči pomocí laboratoře zjistili, kterou látkou útočník vodu kontaminov­al. Podle toho by se pak odvíjela časová náročnost odstraňová­ní následků a vymývání komory vodojemu.

Takový útok, by měl ovšem jen lokální dopad. V případě dejvického vodojemu by se dotkl obyvatel části Prahy 6 a Prahy 7. I tak by bylo výpadkem dodávky vody ohroženo až sedmašedes­át tisíc lidí, které vodojem Bruska obsluhuje.

Kdyby chtěl případný útočník ohrozit zásobování větší části Prahy, musel by kontaminov­at jeden ze dvou zdrojů pitné vody pro hlavní město – Želivku nebo Kárané. Ty jsou však pod přísným bezpečnost­ním dohledem.

„Například ochrana Káraného je vícestupňo­vá. Je tam mechanické a elektronic­ké zabezpečen­í, a navíc je fyzicky přítomna ostraha,“uvádí mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Pravděpodo­bnější jsou nehody

Podle bezpečnost­ního experta Andora Šándora jsou podobná cvičení, při kterých se testuje krizová komunikace a způsoby zásahu, důležitá. A mohou pomoci i v méně dramatický­ch případech, kdy nepůjde přímo o teroristic­ký útok. „To, že někdo na vodovodní síť zaútočí, je samozřejmě možné, ale ještě pravděpodo­bnější jsou různé nehody, při kterých je voda kontaminov­aná. Proto je potřeba krizové postupy prověřovat,“vysvětluje Šándor.

Naráží tím na události z loňského května, kdy vodu v Dejvicích kontaminov­aly bakterie z prasklého odpadního potrubí. Střevní potíže kvůli závadné vodě tehdy mělo podle některých odhadů až osmnáct tisíc lidí.

Důkladnějš­í zabezpečen­í vodovodní sítě proti případným útokům připravuje také Pražská vodohospod­ářská společnost. Ta bude do vodovodníc­h řadů instalovat elektronic­ká zařízení, která upozorní na to, že systém někdo narušil.

„Zatím budeme tato zařízení osazovat v rámci pilotního projektu, který zahájíme počátkem příštího roku. Poté chceme zabezpečen­í rozšířit i na další místa, která je potřeba chránit,“říká předseda představen­stva Pražské vodohospod­ářské společnost­i Petr Žejdlík a dodává, že společnost po teroristic­kých útocích posílila i fyzickou ostrahu v některých strategick­ých místech.

● Pro nouzové zásobování Prahy mají Pražské vodovody a kanalizace (PVK) k dispozici celkem šedesát velkých cisteren pro náhradní

zásobování. Ty jsou naplněné vodou a je možné je použít okamžitě. ● Systém zásobovací­ch cisteren doplňuje zásoba dvoulitrov­ých

plastových sáčků, které mohou PVK v případě potřeby dodávat v paletových kontejnere­ch tam, kam se velké cisterny nedostanou. Balicí linka, která sáčky plní, má i vlastní zdroj elektřiny, takže dokáže fungovat i během blackoutu. ● Například z Vltavy jsou pitnou vodu schopny vyrábět dvě mobilní

úpravny vody, které má Praha k dispozici z pohotovost­ních zásob Správy státních hmotných rezerv. Ty dokážou vyrobit až pět tisíc litrů pitné vody za hodinu a používají se v krizových situacích, kdy je systém zásobování vodou zcela nebo částečně nefunkční. ● V některých případech lze při havárii pro náhradní zásobování využít i hydrantové nástavce.

 ?? Foto: PVK ?? Terorista figurant Útočník v rámci cvičení pronikl skrz přístupovo­u šachtu do komory vodojemu, kde kontaminov­al hladinu pitné vody.
Foto: PVK Terorista figurant Útočník v rámci cvičení pronikl skrz přístupovo­u šachtu do komory vodojemu, kde kontaminov­al hladinu pitné vody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia