MF DNES

Rencar

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Karta MHD zvaná Lítačka stojí Prahu po skončení pilotního provozu 3,1 milionu korun měsíčně. Zlevnila o 600 tisíc korun, uvedla včera primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Provoz karty nově od města oficiálně převzala městská společnost Operátor ICT. Zelená plastová karta letos v březnu nahradila problemati­ckou Opencard. Její pilotní provoz skončil v závěru září. Město také upravilo smlouvu s Operátorem ICT, který kartu spravuje. „Hlavní město přestává být odpovědné za provoz této karty. Na Operátora ICT přechází dále i její rozvoj,“vysvětlila Krnáčová.

Lítačka od března v pilotním provozu nahradila Opencard. Karty Praze dodala firma XT-Card a jejím správcem je městská firma Operátor ICT. Město také už dříve oznámilo, že připravuje aplikaci Lítačka pro mobilní telefony. Další možností, kterou mohou cestující využívat, je znovu papírový kupon.

Původní kartu Opencard vlastní asi 1,2 milionu lidí a Praha za ni dala přes 1,7 miliardy korun. Její majitel eMoneyServ­ices od města žádá přes 600 milionů korun, o 140 milionů se soudí. (ČTK)

Spor o reklamní kontrakt v síti pražské hromadné dopravy v ceně stovek milionů korun eskaluje do vrcholné fáze. Je téměř jisté, že skončí před soudem. Co není jisté, jsou dopady – přesněji řečeno, kolik to bude dopravní podnik stát.

V podstatě jde o při mezi dopravním podnikem a společnost­í Rencar (fakticky JCDecaux) okořeněnou nátlakem firmy BigBoard, která také prodává reklamní plochy. Nutno dodat, že nejde jen o lukrativní zakázku, ale také o vyhrocené osobní spory panující mezi šéfem BigBoardu Richardem Fuxou a Pavlem Slabým z JCDecaux. Ti dva se zkrátka nemají rádi, byť prý nejde o nic osobního, ale jen o konkurenčn­í boj. Naposledy na Rencar v rámci vzájemné obchodní bitvy „vystřelil“Svaz provozovat­elů venkovní reklamy, který je personálně propojený s BigBoardem.

Podle dopravního podniku (DPP) je smlouva, která do roku 2031 zajišťuje Rencaru reklamní plochy třeba v autobusech či tramvajích, neplatná. DPP argumentuj­e odborným posudkem a rozhodnutí­m Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. „DPP proto trvá na vyklizení reklamních ploch v MHD, které jsou aktuálně využívány společnost­í Rencar,“napsal v prohlášení mluvčí podniku Jiří Štábl. V posledních několika týdnech proto probíhala velmi intenzivní jednání mezi Rencarem a dopravním podnikem. Podle šéfa DPP Martina Gillara se městská firma musí připravit na přechodné období. „Musíme se dohodnout, jak dlouhé bude přechodné období a jak budeme postupovat. Souběžně chystáme transparen­tní soutěž na pronájem reklamních ploch, tak aby to bylo ekonomicky nejvýhodně­jší pro dopravní podnik,“uvedl včera Gillar. Obří tendr se má týkat desítek tisíc reklamních ploch v MHD, které jsou v tomto oboru považované za prestižní a lukrativní. I proto JCDecaux v závěsu za Rencarem i BigBoardem o kontrakt urputně bojuje.

Dopravní podnik chce, aby firma Rencar vyklidila reklamní plochy v MHD. Ta odmítá odejít a nabízí 120 milionů za udržení kontraktu. Spor zřejmě skončí u soudu.

Zaplatíme dvojnásobe­k

V jedné z fázi, přesněji na schůzce před několika dny, Rencar nabídl, že bude DPP platit za reklamní plochy ročně 120 milionů, což je řádově dvojnásobe­k dosavadní částky. Městská firma na to nepřistoup­ila, podle jejího mluvčího Štábla jedině veřejná soutěž ukáže „reálnou poptávku a stav trhu s reklamou“.

DPP v minulosti několikrát opakoval, že starý kontrakt s Rencarem považuje za nevýhodný. Snažil se společnost přimět, aby platila víc, ale měsíce jednání nevedly nikam Společnost Rencar původně založil dopravní podnik (DPP), aby přes ni prodával reklamní prostor v MHD. Později se části firmy zbavil. Nyní spadá

Podíl mu vloni na dividendác­h vynesl zhruba Kromě Rencaru prodává reklamu v metru i EuroAWK, s níž se DPP soudí.

do chvíle, než dopravní podnik začal argumentov­at neplatnost­í dohody. Naopak Rencar tvrdí, že smlouva je platná. „Nikdy jsme smlouvu neporušili a k jejímu vypovězení neexistuje jediný relevantní právní důvod,“řekl generální ředitel Rencaru Pavel Slabý (je i generálním ředitelem JCDecaux). Podle něj platby za reklamu v MHD nejsou v porovnání s jinými smlouvami nízké.

Spor pravděpodo­bně skončí u soudu, což Gillar nevylučuje. V první řadě může jít o vyklizení ploch, jak požaduje dopravní podnik. Soudní pře se však může rozpoutat také o peníze. Rencar do vybudování reklamních ploch investoval, něco na nich za uplynulé roky vydělal a něco za ně platil DPP. A otázkou je, zda by teoreticky mohl požadovat ušlý zisk. Peníze by si mohly nárokovat obě strany sporu, záležet však bude na odborných posudcích. Expertizy, pokud se pře rozpoutá, mohou určit, která strana by si hypotetick­y mohla nárokovat vyšší částku. Cena několikale­té smlouvy na reklamu v MHD by se přitom mohla pohybovat na úrovni jedné miliardy.

Dopravní podnik by chtěl veřejné výběrové řízení vyhlásit do konce roku. BigBoard se do něj hodlá přihlásit a pravděpodo­bně bude o zakázku usilovat i Rencar. „Určitě uděláme maximum, abychom podali co nejzajímav­ější nabídku,“uvedl předseda představen­stva BigBoardu Richard Fuxa s tím, že cena pronájmu bude záviset i na tom, jaké plochy budou v MHD k mání.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? V metru visí miliony Smlouva na provoz reklamy v pražské MHD, kterou měl Rencar původně uzavřenou až do roku 2031, představuj­e byznys za stovky milionů korun.
Foto: Petr Topič, MAFRA V metru visí miliony Smlouva na provoz reklamy v pražské MHD, kterou měl Rencar původně uzavřenou až do roku 2031, představuj­e byznys za stovky milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia