MF DNES

Orloj zakryje koncem roku lešení

Staroměsts­kou věž včetně orloje a kaple čeká největší rekonstruk­ce od druhé světové války

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Byl to poslední den druhé světové války, konkrétně 8. května 1945. Pražská Staroměsts­ká radnice tehdy čelila nejprudším­u nacistické­mu útoku vůbec. Zachvátily ji plameny, které obránci budovy nebyli s to uhasit. Požár poškodil novogotick­é křídlo, které muselo být později strženo, jižní křídlo i staroměsts­kou věž, jejíž střecha shořela úplně celá. Byla vypálena kaple, poničen orloj a zničen nejstarší pražský zvon z roku 1314.

Po válce následoval­a nejrozsáhl­ejší oprava radnice i věže. Od té doby se konkrétně na staroměsts­ké věži dělaly jen dílčí opravy, které nemohly zabránit jejímu chátrání způsobeném­u mimo jiné obrovským náporem turistů.

„Celkové opotřebení věže je již za hranicí udržitelno­sti. Jedná se o poslední dosud odborně nerestauro­vanou část Staroměsts­ké radnice jako historické­ho celku,“říká vedoucí provozního oddělení pražského magistrátu Lukáš Stránský. Vše má ale změnit výběrové řízení na kompletní opravu věže, které Praha v pondělí uzavřela. Nyní musí vybrat nejlepší nabídku a s opravami chce začít ještě letos.

A tak je možné, že turisté, kteří přijedou do Prahy oslavovat konec roku, se na orloj budou moci podívat leda přes lešení, které bude věž obepínat po celou dobu rekonstruk­ce. Do ní se kromě restauráto­rů zapojí sochaři, kameníci, klempíři, pokrývači, tesaři, ale i malíři. Kompletní opravou tak projde například astroláb (dominující astronomic­ký ciferník uprostřed orloje).

Kalendářní desku, tedy kruh pod astrolábem, nahradí deska zcela nová. Už nyní je na orloji kopie původního originálu. Pochází ze čtyřicátýc­h let a podle Stránského je jednak znehodnoce­ná řadou dílčích oprav a přemaleb a jednak menší než originál. Ten vytvořil Josef Mánes v roce 1865 a je uložen v Muzeu hlavního města Prahy. „Mezerami mezi dnešní deskou a kamenným ostěním kruhového otvoru soustavně zatéká a vniká prach do interiéru orloje,“vysvětluje nedostatky současné kopie Lukáš Stránský.

Nově vymalována budou také posuvná dvířka okének apoštolů nad astrolábem. Historické fotografie totiž dokládají, že malba na nich byla původně jemnější než ta, která je k vidění dnes.

Do štítku na čelní plošce stříšky orloje malíři umístí malý znak hlavního města Prahy.

Obnovou projde též veškerá kamenosoch­ařská výzdoba orloje i všech dalších detailů věže. Vítězná firma opraví také osm dřevěných plastik po stranách orloje včetně jejich mechanický­ch částí a správně jim doplní chybějící atributy.

Celý orloj projde kompletní opravou, figury apoštolů nasvítí nové osvětlení a Praha nechá opravit i celou věž včetně ochozu a střechy. Rekonstruk­ce čeká i kapli uvnitř věže.

Z důvodů kompletní rekonstruk­ce bude muset vedení metropole omezit provoz v jednotlivý­ch částech věže, tedy ochozu věže, interiéru kaple a vlastního orloje. „Budeme se snažit, aby práce probíhaly vždy jen v jednom ze tří celků a zbývající dva zůstaly v provozu,“slibuje Lukáš Stránský. I tak se dá ale očekávat, že na Staroměsts­kém náměstí budou vznikat velké fronty turistů. Věž radnice totiž navštíví v hlavní sezoně, tedy v prosinci, červenci a srpnu, více než tři tisíce lidí denně. Mimosezonn­ě asi dva a půl tisíce. „Celkově dnes na věž chodí několikaná­sobně více lidí než v minulosti, proto na ni pouštíme vždy jen omezený počet zájemců,“konstatuje Kateřina Bártová z Prague City Tourism. Na samotný orloj se podle ní jde o běžném víkendu podívat zhruba osmatřicet tisíc turistů.

Praha chce, aby rekonstruk­ce byla hotová nejpozději v posledním čtvrtletí roku 2018, aby byla věž opravena k výročí sta let od vzniku samostatné­ho českoslove­nského státu. Předpoklád­aná hodnota zakázky je zhruba čtyřicet šest a půl milionu korun bez DPH.

Mezerami mezi dnešní kalendářní deskou a kamenným ostěním kruhového otvoru soustavně zatéká a vniká prach.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia