MF DNES

Město vypíše soutěž na podobu stanic metra D. Ale jen na část

-

Pražští radní včera schválili vypsání výtvarné a architekto­nicko-urbanistic­ké soutěže na podobu stanic trasy metra D. Výtvarná soutěž se má týkat stanic v úseku Pankrác–Písnice, architekto­nická stanic Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru.

Soutěže připraví dopravní podnik (DPP) společně s Institutem plánování a rozvoje (IPR) a uskutečnit by se mohly začátkem příštího roku.

Město tvrdí, že architekto­nické soutěže může vyhlásit jen na zmíněné dvě stanice. Vzhled interiérů zbylých stanic se nemůže měnit kvůli vydanému územnímu rozhodnutí. „Máme již zažádáno o stavební povolení a nechceme mařit dosavadní investice,“řekl náměstek primátorky Petr Dolínek.

Ideální je jeden tvůrce stanic

IPR nyní musí definovat pravidla soutěží a určit, co všechno bude jejich předmětem a co budou moci architekti případně měnit. „Ideálně má být jeden vítěz, který bude výtvarně řešit všechny stanice, aby měly nějaké jednotící prvky,“řekl Dolínek.

Vypsání architekto­nických soutěží žádaly v petici tisíce lidí. Město v minulých týdnech slíbilo alespoň zmíněnou výtvarnou soutěž, která by nezasahova­la do schválenéh­o projektu, ale jen do vzhledu stanic, tedy například ohledně použitých povrchů nebo osvětlení. Architekto­nické soutěže město odmítlo a souhlasilo s nimi pouze u dvou stanic.

Stavba metra D má začít nejprve úsekem z Pankráce do Písnice. V další fázi mají následovat zbylé dvě stanice, tedy Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru. Stavba první části by měla být hotova do roku 2022, zda bude předpoklád­aný termín dodržen, však není jasné. Zatím se nepodařilo vykoupit všechny pozemky nutné pro stavbu, bez nichž není možné požádat o stavební povolení. (bun, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia