MF DNES

Tour seříznutýc­h vrcholů

Tady se příští rok utkají Froome, Quintana i König. Cyklisté už znají trasu Tour 2017.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Tvarem připomíná velké písmeno J. Sever a západ Francie byly tentokrát opomenuty.

Zato všech pět nejvýznamn­ějších francouzsk­ých pohoří bude na její trase, poprvé od roku 1992.

„Čeká nás horský Grand Slam,“vyzdvihuje Christian Prudhomme, ředitel závodu.

Přesto jako by nejvyšší vrcholky na trase byly seříznuty a horské dojezdy (stejně jako časovkářsk­é kilometry) záměrně ubrány. Zato nová stoupání, nižší, kratší a prudší než ta minulá, se hlásí o slovo.

Taková má být Tour 2017. Před čtyřmi tisícovkam­i pozvaných hostů v pařížském Palais des Congres včera odhalila svoji tvář.

„Naším hlavním cílem bylo otevřít souboj o žlutý trikot a přimět favority, aby na sebe útočili od začátku závodu až do jeho finále,“vysvětluje Prudhomme.

Aby tohoto cíle dosáhl, apeluje zároveň na Mezinárodn­í cyklistick­ou unii UCI, ať zredukuje počet jezdců v týmech z devíti na osm. Snaží se tím zamezit fanoušky často kritizovan­ému „catenaccio“stylu posledních let, kdy příliš mnoho týmové strategie dokázalo zmrazit snahu o agresivní cyklistiku.

Na trati 104. ročníku Tour, která po 30 letech začne v Německu, se nacházejí pouze tři horské dojezdy a jen 23 stoupání mimořádné, první či druhé kategorie, tedy méně než v minulých letech.

Ani jednou se nestane, aby na jezdce čekaly více než dvě horské etapy po sobě. Ale zdání, že tato Tour bude snazší, je rozhodně mylné.

„Mezi řádky“itineráře se skrývají zrádné kombinace, při jejichž vymýšlení jako by se organizáto­ři inspiroval­i španělskou Vueltou.

Stačí pohlédnout na pyrenejský dvojblok. Nejprve únavná 214kilomet­rová etapa z Pau, vedoucí místy, kde natáčeli bondovku Zítřek nikdy neumírá. Závěrečný patnáctiki­lometrový výšlap přes Peyresourd­e do cíle na Peyragudes bude už pátým stoupáním dne.

Hned další pyrenejské dějství má být naopak krátké a výbušné. Pouhých 100 kilometrů mezi Saint Girons a Foix, nejkratší horská etapa Tour všech dob.

Jen vzpomeňte na letošní Vueltu, kde po vyčerpávaj­ícím a dlouhém dni s cílem na Aubisque způsobila následujíc­í explozivní etapa na Formigal nevídané zemětřesen­í.

Už v devátém dějství Tour 2017, které povede napříč pohořím Jura, zamíří cyklisté i na slavný Grand Colobier, ale poprvé v historii závodu z jeho nejprudší strany. Téhož dne budou objevovat brutální Mont du Chat, časopisem Le Cycle označený za nejobtížně­jší vyasfaltov­ané stoupání ve Francii.

V Alpách, jež jsou opět posledními horami na trase, nabídne Tour i své legendy: Galibier a Izoard.

Od roku 1922, kdy průsmyk Izoard poprvé zařadili do programu závodu, se sem jezdci drápali 34krát. Byl svědkem slavných bitev velikánů Coppiho a Bartaliho. Viděl, jak měsíční krajina Casse Deserte pohřbila ambice tolika favoritů. Ale nikdy nezažil dojezd etapy Tour. Letos se tak stane. Ve výšce 2 360 metrů. Půjde o závěrečnou horskou bitvu ročníku, ale nemusí jít o etapu, která rozřeší válku o titul. Tou se může stát až ta předposled­ní, 23kilometr­ová časovka v Marseille. Nepamatuje­me, aby byl rozhodujíc­í den Tour naplánován tak hluboko na jih země. Pak už čeká jen přelet k závěrečném­u aktu do Paříže.

Cyklističt­í experti po odhalení itineráře Tour 2017 naznačují: 1. Je to trať protifroom­ovská. 2. Má napomoci domácím Francouzům zpět na stupně vítězů.

Trojnásobn­ý vítěz Chris Froome se zatvářil rozpačitě. „Těžké,“řekl nejprve. „Má první reakce byla: Proč je tam tak málo etap ve výškách nad 2 000 metrů?“

Příliš mu nesedí ani zkrácení časovek. „Bude to závod, který se rozhodne v horách,“říká.

Šéfové stáje Movistar naopak zajásali. Ano, tento profil by mohl více vyhovovat jak Nairu Quintanovi, tak Alejandru Valverdemu.

Nicméně Froome je nadále považován za favorita číslo 1.

A česká stopa? Leopold König se na Tour vrátí coby lídr stáje Bora. Rovněž Roman Kreuziger by se zde měl znovu ukázat, už v dresu australské Oriky. A po návratu do Francie touží také Zdeněk Štybar, Petr Vakoč a Jan Bárta.

Kvalitní představen­í na Vueltě (s výjimkou jednoho černého dne) posílilo renomé Königa u sázkových kanceláří. I proto jej bookmakeři britské společnost­i William Hill vyhlásili za desátého favorita závodu.

Má první reakce byla: Proč je tam tak málo etap ve výškách nad 2 000 metrů? Chris Froome trojnásobn­ý vítěz (2013, 2015, 2016)

 ??  ??
 ??  ?? Hvězdy na prezentaci Před mapou 104. ročníku Tour pózují zleva Pinot, Bardet, Froome, Porte, Alaphilipp­e, T. Martin a Voeckler. Foto: Reuters
Hvězdy na prezentaci Před mapou 104. ročníku Tour pózují zleva Pinot, Bardet, Froome, Porte, Alaphilipp­e, T. Martin a Voeckler. Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia