MF DNES

Můj první gól? Sorpresa!

Nadějný český fotbalista Jakub Jankto popisuje, co prožívá po gólu proti Juventusu Turín

- Petr Šedivý fotbalový reportér MF DNES

Když po zápase přišel do šatny, jeho mobil chrlil zprávu za zprávou. K prvnímu gólu v italské lize, který navíc vstřelil slavnému Juventusu, dostal Jakub Jankto stovky blahopřání. „Blázinec, ale to k tomu patří. Ani jsem na všechno nestihl odpovědět,“říká dvacetilet­ý záložník.

Měl váš premiérový gól odezvu v Udinese, za které hrajete?

Kdybychom vyhráli nebo alespoň remizovali, tak by to bylo jiné, ale my jsme jedna dva prohráli. Lidé v klubu mi blahopřáli, to ano, ale zároveň říkali, ať na sobě dál makám.

A co italská média?

V novinách psali: „Sorpresa!“To znamená překvapení.

Aby ne, trefil jste se proti Juventusu, za který chytá Gianluigi Buffon.

První gól v Serii A na hřišti Juventusu proti nejlepším hráčům světa... Na to se nezapomíná. Pravda, trochu mě překvapilo, že ta střela skončila v bráně. Byla sice razantní, ale gólman jako Buffon by tohle asi měl chytat. Ale to mně vůbec nevadí. V tu chvíli jsem prožíval něco nepopsatel­ného a neskutečné­ho. Extrémní radost.

Plníte si sen?

Ten je ještě někde výš. Když ve dvaceti můžu hrát proti takovým hráčům, tak co bude za dva nebo za tři roky? Je to jenom o práci. Když se budu chtít zlepšovat, tak věřím, že můžu být ještě daleko výš.

Ukázalo se, že odejít v osmnácti ze Slavie do zahraničí byl správný krok?

O tom jsem byl přesvědčen­ý hned, jak jsem do Itálie přiletěl. Podmínky jsou tady úplně jiné než v Česku. Lidé, kteří to nezažili, vůbec nevědí, o čem mluvím. Rozhodně ničeho nelituju a chci v zahraničí zůstat, jak nejdéle to půjde.

Nikdy jste nepochybov­al?

Ne. Vždycky jsem věřil sám v sebe a vždycky věřit budu.

Ale skok to musel být velký, ne?

Když jsem do Itálie přišel, byl jsem mladý, neznal jsem řeč a byl jsem na všechno sám. Teď už je to jiné, ale začátek lehký nebyl.

Co bylo nejtěžší?

Byl jsem zvyklý, že jsem měl doma všechno připravené, navařeno a uklizeno. A najednou jsem si všechno musel dělat sám. Ale fotbalově bylo všechno v pořádku.

První starty i gól máte za sebou. Co dál?

Mým nejbližším cílem je prosazovat se do sestavy a předvádět dobré výkony. Pravda je, že šanci jsem dostal, protože někteří hráči byli zranění. Ono to navíc není tak, že bych proti Juventusu nějak vynikal. Dělal jsem chyby, které musím odstranit.

Do sestavy vám gól nepomůže?

To určitě ne. Je nás tady asi pětatřicet a pořád musíte dokazovat, že do sestavy patříte. Navíc se bavíme o konkurenci hráčů, kteří hráli třeba v Neapoli nebo Valencii. To je světová extratřída a prosadit se není vůbec lehké.

Máte nějaký dlouhodobý fotbalový sen?

Nějaký konkrétní sen, třeba vítězství v Lize mistrů, nemám. Mým cílem je zlepšovat se den za dnem. Pak třeba jednou můžu vyhrát i tu Ligu mistrů. Ale to je všechno daleko, zatím jsem na začátku.

 ??  ?? Český fotbalista Adam Hloušek si v Lize mistrů zahrál proti Realu Madrid, ale se svou Legií Varšava favorita nepřekvapi­l. Polský tým prohrál na hřišti obhájců trofeje 1:5 a v tabulce skupiny F zůstává bez bodu poslední. Naopak stoprocent­ní je i po...
Český fotbalista Adam Hloušek si v Lize mistrů zahrál proti Realu Madrid, ale se svou Legií Varšava favorita nepřekvapi­l. Polský tým prohrál na hřišti obhájců trofeje 1:5 a v tabulce skupiny F zůstává bez bodu poslední. Naopak stoprocent­ní je i po...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia