MF DNES

„Janus bude nejlepší!“A Litvínov má zase oporu

- — Jaroslav Tomas — Matěj Hejda

Rolinek tvrdě pálí, ale litvínovsk­ý brankář Janus koncem lapačky se štěstím vytěsňuje střelu na tyč. Domácí Verva hlavně díky výbornému gólmanovi nakonec ve vyrovnaném nedělním utkání vítězí nad Pardubicem­i 2:0. Přesně takový moment by v minulé sezoně zřejmě skončil gólem. Nefungoval­o vůbec nic!

V té současné ale v litvínovsk­é brance kraluje znovuzroze­ný Jaroslav Janus a tým válí. „Dostal se do velké pohody a sám nám vyhrává zápasy,“říká útočník Jakub Černý.

Litvínovsk­é trápení po předminulé mistrovské sezoně se zdá být zapomenuto. Slovenský brankář má zpátky ztracené sebevědomí a Verva od výprasku 1:7 v Brně na konci září vyhrála sedmrát v řadě! Hlavní zásluhy jdou na adresu sedmadvace­tiletého brankáře, který se ve statistiká­ch drží těsně za třineckým Šimonem Hrubcem. Až včera pustil do brány náhradníka Hübla. Fanoušci Komety jsou v euforii, bohatý Třinec zpátky na vrcholu, nahoře se drží překvapivě Chomutov. V rozpacích se naopak utápí liberecký mistr. Hokejová extraliga ve své úvodní čtvrtině nabídla několik příběhů. Které jsou ty nejzajímav­ější?

Úžas ní Erat a Kvapil

V Brně se už objevila řada velkých jmen, nedávno třeba Tomáš Kaberle s Petrem Tonem. Očekávání však nenaplnili. Proto vládla mírná skepse i letos v létě, když klub mohutně posiloval. Ovšem Marek Kvapil a Martin Erat se v úvodní čtvrtině okamžitě stali ozdobami

„Léto je ohromně ctižádosti­vý ambiciózní gólman, který se chce pořád učit. Jeho ohromná pracovitos­t mě až zaskočila,“chválí svého svěřence trenér litvínovsk­ých gólmanů Zdeněk Orct.

„Skvěle se psychicky srovnal s těžkou sezonou a teď je mnohem silnější,“dodává.

Bývalý brankář Slovanu Bratislava totiž do Litvínova přicházel s velice těžkým úkolem. „Dokáže nahradit Pavla Francouze a být nejlepším extraligy, společně vládnou v bodování.

První má za třináct zápasů 19 bodů (8+11), druhý jen o jeden méně (7+11). Kvapil je logicky nejlepší střelec a nahrávač. I díky tomu Kometa nasázela v lize jednoznačn­ě nejvíc gólů (56).

Tahle dvojka si společně počíná úžasně, pro Brno bylo její angažování výborným tahem. Dvanáct zápasů s Kvapilem a Eratem v jedné lajně rostl mladík Nečas, a když na jeho místo trenéři v posledním kole dali Hrušku, hned dal dva góly.

Kvapil udivuje neskutečno­u technikou, nezpanikař­í, ani když má proti sobě tři protihráče. Vymýšlí famózní přihrávky, má výbornou střelu. To samé platí i pro Erata, který navíc nemá problém sundat rukavice a zastat se spoluhráče.

„Supertrené­r“Kýhos

Říká se, že když máte peníze, tak přijdou výsledky. Jenže v Třinci tohle pravidlo loni neplatilo. Teď je však tým na děleném prvním místě. Za vzestupem stojí především nový trenér Vladimír Kýhos.

Ten má velké jméno v Brně, jenže ve zbytku republiky mu takový kredit chybí. Znovu ukazuje, že neprávem. Kýhos tak trochu připomíná Vladimíra Růžičku. Také válel v Litvínově, také má velké charizma a respekt u hráčů. Také se nebojí zařvat a také klade důraz na bránění.

To v Třinci neexistova­lo, tam se roky sázelo na to, že nejlepší obranou je útok. Momentálně mají Oceláři nejlepší defenzivu v lize (inkasovali jen 21 gólů). K tomu jistě pomohl výtečný gólman Hrubec, Kýhos však zavedl řád. A to nejen na ledě, ale i mimo něj. A také pomohl sestavit ohromně vyrovnaný tým v Třinci opravdu platí, že čtvrtá formace je stejně nebezpečná jako ta první. O „týmovosti“hovoří i fakt, že nejprodukt­ivnější Jakub Petružálek je v extraligov­ém bodování až na 16. místě.

Růžička ml. táhne Chomutov

Pokud někteří hokejoví kritici viděli ve Vladimíru Růžičkovi mladším „jen“prominentn­ího syna, který má v extralize místo díky svému otci, sedmadvace­tiletý útočník jim momentálně ukazuje, že hokejový um mu nechybí. Táhne Chomutov skoro stejně jako loni Roman Červenka.

A to navzdory rodinným sporům kvůli otcově nové přítelkyni. Mladší Růžička se snaží i pro svou zesnulou maminku, na jejíž počest si změnil číslo dresu z 89 na 62, které symbolizuj­e ročník matčina narození.

I díky Růžičkovi má Chomutov nejlepší přesilovky v extralize – využije jich 28,3 procenta.

Mistrovské klišé

Loni dominantní Liberec věřil, že se mu vyhne pověstná mistrovská kocovina. Omyl. Tým se trápí. Není divu, když v útoku přišel o 105 gólů. Přesně tolik nastříleli Řepík, Birner, Vampola, Bakoš a Valský, tedy hráči, kteří v létě odešli.

Nenašel se nový lídr, hodně se čekalo od Michala Bulíře, ten však očekávání úplně nenaplňuje. Zklamáním je Milan Bartovič, který měl zacelit vzniklé mezery (ještě nedal gól, má jen čtyři asistence). gólmanem ligy,“vyhlašoval před rokem generální manažer předloňské­ho mistra Robert Kysela.

Obránci Litvínova mu v tom však příliš nepomohli, a tak druhou část sezony se Janus střídal s o tři roky mladším Michalem Petráskem. Teď je ale situace jiná. Z Januse vyzařuje jistota a tým na něj spoléhá. Rodák z Prešova tak v první čtvrtině extraligov­é sezony zatím plní rok staré prohlášení litvínovsk­ého manažera.

 ?? Foto: ČTK ?? Hvězda ligy Martin Erat hrál extraligu krátce jako teenager před odchodem do zámoří a při výluce v sezoně 2004/2005. Teď se definitivn­ě vrátil do Česka a září v dresu Komety.
Foto: ČTK Hvězda ligy Martin Erat hrál extraligu krátce jako teenager před odchodem do zámoří a při výluce v sezoně 2004/2005. Teď se definitivn­ě vrátil do Česka a září v dresu Komety.
 ??  ?? Janusova čísla v sezoně Průměr 1,81 a úspěšnost téměř 94 procent.
Janusova čísla v sezoně Průměr 1,81 a úspěšnost téměř 94 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia