MF DNES

Prostě cik-cak!

Řadové domy MikMak opláštěné titanzinke­m jsou neobvyklé a nekonvenčn­í v nákresu, formě i provedení. Kovový plášť z titanzinku na střeše i fasádě přitom působí jako sjednocují­cí prvek odvážné realizace.

- Www.mikmak.arc2.com.pl.

Podnět pro vznik zajímavého konceptu dal extrémně úzký a dlouhý pozemek v ulici Wałbrzyska ve Wroclawi a sousední zástavba s tradičními rodinnými a bytovými domy. Záměrem architektů bylo vytvořit akcent ke stávajícím­u prostředí a dosáhnout kontrastu. Tak vznikla řada titanzinko­vých domů vyrůstajíc­ích ze země, které přerůstají krajinu střech a připomínaj­í nepravidel­né pilovité zuby.

Pro realizaci exteriéru vybrali architekti titanzinek RHEINZINK na střechy i na fasádu. Pro tento přírodní materiál se rozhodli proto, že zdůrazňuje nadčasovou estetiku architektu­ry. „Kovový plášť vytváří navíc kontrast k sezonním změnám přírody,“vysvětluje architekt Mariusz Szlachcic.

Na projekt MikMak bylo použito okolo 22 tun titanzinku v provedení prePATINA blaugrau, z toho 1 490 m2 na střechy a 1 750 m2 na fasády. Svou elegantní modrošedou optikou sjednocuje nadčasový titanzinek nepravidel­ně tvarované domy v harmonické­m souladu a zdůrazňuje cíl architektů vytvořit kompaktní a soudržný celek.

Více na

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia