MF DNES

Jitka Kolaříková

- eva.vackova@mfdnes.cz

bývala kdysi nejstudeně­jší místností. Nyní je tu podlahové topení. Originálu se přiblížily odkrytá cihlová klenba a kamenná zeď. Její tradiční barvy a rustikální styl se obtiskly do na míru vyrobené kuchyně. Je v kombinaci vanilkové a dubu, z něhož je pracovní deska.

KDYŽ REKONSTRUK­CE KLAPE

Jitka před lety původně pracovala ve vedení velké potravinář­ské společnost­i. Od mládí se ale chtěla stát kostýmní výtvarnicí a zabývat se designem. Nicméně na přání rodičů vystudoval­a Vysokou školu ekonomicko­u. Svého koníčka se nevzdala, kamarádům občas doma pomáhala s navrhování­m interiérů. Když už byla matkou dvou dětí, rozhodla se pro studium na Design škole v Praze. Práce designérky jde podle Jitky totiž skloubit s rodinou, manažerský post ne.

Mlýn byl zatěžkávac­í zkouškou v mnoha ohledech. „Zkušenosti z bývalé práce mi

usnadnily komunikaci s jednotlivý­mi firmami. Nicméně i tak jsem se často musela obrnit velkou trpělivost­í. Výběr materiálů (některé jsem si vyzkoušela poprvé, například stěrku) byl závislý na rozsahu stavby a ceně. Masivní dubové podlahy by byly skvělé, ale v případě, že zařizujete 600 m2 plochy, tak musíte občas hodně přibrzdit,“vysvětluje Jitka, která pravidelně dohlížela na průběh prací. „Chodila jsem proto většinou v pracovním. Když jsem přišla do zdejší hospody na oběd civilně oblečená, místní byli v šoku, nepoznali mě,“dodává pobaveně Jitka.

KOMFORT ZE MLEJNA

„Když jsme se nastěhoval­i, tak jsem tu s dětmi byla sama, manžel pracoval v zahraničí. Měsíc jsem byla v noci ve střehu,

pak jsem si zvykla. Na samotě se nebojím, kromě toho máme mříže a zabezpečov­ací zařízení,“říká Jitka.

Třípodlažn­í dům je z větší části soběstačný. Voda ze studny má po rozboru označení kojenecká, funguje domovní čistička odpadních vod. Manželé pořídili tepelné čerpadlo, díky čemuž snížili výdaje za vytápění. Jitka dovnitř vrátila venkovskou atmosféru a zvýraznila originál. Návštěvám, pro které jsou připravené dva pokoje, ale především rodině poskytla nadstandar­dní komfort včetně masážní vany v ložnici, z níž je vidět na hladinu rybníka. Pokoje mají sociální zázemí, jsou tu prostorné šatny, zařízená pracovna. Dcery mají stejné zrcadlově obrácené pokoje s koupelnami v podkroví. Jitka do nich záměrně použila neutrální bílý základ, aby si dcery mohly měnit barvy doplňků, jinak v celém domě pracovala s tmavšími teplými tóny. Protože hlídala rozpočet, tak nábytek nebo stylové doplňky sháněla i po bazarech či na Aukru. Některý nábytek nechala vyrobit u truhlářů, například ten do kuchyně.

Oblíbenou Provence jí připomíná jemně vanilková barva linky, která je plná různých skříněk, přihrádek a šuplíků. „V životě jsem vyzkoušela pozici v top management­u i roli majitelky velké nemovitost­i. Vždycky je něco za něco. Domy jsou prý výrazem našeho ega. Čím jsem starší, tím potřebuji méně a méně. Kdo ví, časem budu možná uvažovat o malém přízemním bungalovu,“uzavírá Jitka.

 ??  ?? LOŽNICE MANŽELŮ v podkroví má výhled do tří stran. Sádrokarto­nová polopříčka rozděluje místnost na spací a relaxační část.
LOŽNICE MANŽELŮ v podkroví má výhled do tří stran. Sádrokarto­nová polopříčka rozděluje místnost na spací a relaxační část.
 ??  ?? KOUPELEN JE V DOMĚ DOST Nechybí proto ani u dvou pokojů, které Jitka navrhla pro vlastní a manželovy rodiče.
KOUPELEN JE V DOMĚ DOST Nechybí proto ani u dvou pokojů, které Jitka navrhla pro vlastní a manželovy rodiče.
 ??  ?? KRB NA BIOLÍH spolu s barvami a dřevem místnost pocitově otepluje. Za příčkou s designovým­i umyvadly jsou ukryté radiátory.
KRB NA BIOLÍH spolu s barvami a dřevem místnost pocitově otepluje. Za příčkou s designovým­i umyvadly jsou ukryté radiátory.
 ??  ?? ROMANTIKA Z masážní vany lze pozorovat východ i západ slunce nad rybníkem.
ROMANTIKA Z masážní vany lze pozorovat východ i západ slunce nad rybníkem.
 ??  ?? PROVENCE
PROVENCE
 ??  ?? KUCHYŇ V PŘÍZEMÍ
KUCHYŇ V PŘÍZEMÍ
 ??  ?? ZELENÝ POKOJ je určen také pro hosty. Manželé si přáli, aby se tu návštěva cítila jako na zámku.
ZELENÝ POKOJ je určen také pro hosty. Manželé si přáli, aby se tu návštěva cítila jako na zámku.
 ??  ?? PÁNSKÁ ŠATNA je zařízena elegantně, ale především prakticky. Díky vestavným skříním se vejdou obleky, košile, doplňky i boty.
PÁNSKÁ ŠATNA je zařízena elegantně, ale především prakticky. Díky vestavným skříním se vejdou obleky, košile, doplňky i boty.
 ??  ?? BÉŽOVÝ POKOJ pro rodiče je laděný do modernější­ho venkovskéh­o stylu – dřevo, zemité barvy, zajímavě řešená nebesa či natřená režná zeď.
BÉŽOVÝ POKOJ pro rodiče je laděný do modernější­ho venkovskéh­o stylu – dřevo, zemité barvy, zajímavě řešená nebesa či natřená režná zeď.
 ??  ?? PRACOVNU má Jitka vedle ložnice v podkroví. Kromě pracovního stolu nechala prostor pro knihovnu a pohovku.
PRACOVNU má Jitka vedle ložnice v podkroví. Kromě pracovního stolu nechala prostor pro knihovnu a pohovku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia