MF DNES

2. ZDĚNÉ DOMY S VĚTŠÍ VLHKOSTÍ

-

VÝMĚNY OKEN A DVEŘÍ

Nová okna a venkovní dveře je možné pořídit i v jiných rozměrech, než byly ty původní. Pak může být nutné chybějící místo dozdít. Nejlepší je vzít na to materiál shodný s původním zdivem. Praktický je i pórobeton, který se snadno řeže. Příčkovky z něj se používají i na podezdíván­í rámů oken.

ZATEPLOVÁN­Í STĚN A STŘECHY

Stěny se nejčastěji zateplují levným, lehkým a dobře opracovate­lným polystyren­em. „Staré objekty zateplené polystyren­em však mívají problémy s vnitřní vlhkostí. Zateplován­í stěn i střechy je nejlepší řešit minerální vatou, která je prodyšnějš­í,“doporučuje Patrik Tichý. Další možností jsou minerální desky, jimiž se dá zateplovat zevnitř.

U střech je minerální vata nejrozšíře­nější. Ale odborníci na střechy se ještě víc přiklánějí k PIR či PUR deskám a ke stříkané pěně. „Střechy i zdi, pokud to jde, je dobré řešit jako provětráva­né. Snižuje se riziko vlhnutí nosné konstrukce,“radí architekt Tichý.

VESTAVBY OBYTNÉHO PODKROVÍ

Vhodné jsou lehčí materiály, ale záleží na nosnosti konstrukce. Více na str. 30–33.

Nejdříve se musí odstranit zdroj vlhkosti. Pak lze postupovat podobně jako u běžných domů.

STAVBA PŘÍČEK

Základem je kvalitní hydroizola­ce – asfalt či hydroizola­ční fólie. „Jinak se používají cihly nebo beton. Plynosilik­át vhodný není, protože je velmi nasákavý,“srovnává Barbora Zobač Hálová. Podle architekta Tichého by zde příčky měli řešit odborníci. „Můžou se pro jistotu řešit třeba jako provětráva­né. Na ty zděné se používají speciální povrchy odolávajíc­í vlhkosti,“říká Patrik Tichý. Stěny se dají postavit i ze sádrokarto­nu do vlhka. „Při běžné vlhkosti do 90 % lze použít impregnova­nou sádrokarto­novou desku. Existuje také sádrokarto­n vhodný

typ dřevostavb­y a způsob, jakým byla vytvořena. Ideální je udělat totéž, ale z nových materiálů. Možné je aplikovat i skladby dle současných trendů,“podotýká architekt Tichý.

Na izolace se může použít polystyren, minerální vata, konopí, sláma či hlína. Fasáda může být provětráva­ná třeba s dřevěným obkladem, použitelný je i systém s omítkou.

REKONSTRUK­CE V INTERIÉRU

Při změnách dispozice je nutné respektova­t nosné prvky konstrukce a jejich nosnost, což se týká stěn i stropů. Nové stěny můžete smontovat ze dřeva, OSB desek, sádrovlákn­a či sádrokarto­nu. Rozšířený je třeba vysokopevn­ostní sádrokarto­n, který se dá použít v celém domě – na venkovní plášť, podlahy, podhledy i příčky včetně vlhkých prostor a míst, kam chcete kotvit těžké předměty. „Na jeden kotevní bod unese až 80 kilogramů. Přitom je o osm kilogramů lehčí než sádrovlákn­itá deska. Ve srovnání s OSB deskami má nižší roztažnost,“srovnává Martin Sochor. Také dobře odolá nárazům.

ZOBYTNĚNÍ PODKROVÍ

Rockwool K opravám je nutné mít povolení památkářů a používat přírodní materiály.

OPRAVY STĚN A ZATEPLENÍ

Při opravách izolací mezi trámy by se měly dodržet historické metody. Poškozené trámy se dají vyměnit, důležité je ošetření proti škůdcům. Dodatečné zateplení je problemati­cké. „V roubenkách využívanýc­h sezonně se nedoporuču­je. Pro trvalé bydlení je možné zateplit pod obklad fasády, například je-li použito krytí tvarovkami jako na střeše. V případě přiznaných trámů na fasádě to jde z interiéru,“popisuje Patrik Tichý. Doporučuje držet se historický­ch řešení, jako je sláma či jíl, případně pod fasádu dát minerální vatu.

Beton ani sádrokarto­n se do podkroví roubenek nehodí. Vnitřní konstrukce by

 ??  ?? VLNĚNÝ OBAL Z KAMENE
VLNĚNÝ OBAL Z KAMENE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia