MF DNES

6.

-

Při obnově části povrchů se držte omítek a štuků, jaké se zde osvědčily. Při kompletní rekonstruk­ci jsou řešením i modernější postupy. Použitelný je vápenoceme­ntový štuk, ale i moderní lehčená minerální či sádrová omítka.

Minerální omítka se dá aplikovat v jedné i více vrstvách, nehodí se pod keramické obklady. Ta sádrová se nanáší v jedné vrstvě, čímž odpadají přestávky na vysychání. „Omítané plochy jsou hotové v jednom pracovním dni,“říká Martin Sochor. Hladký povrch se dá využít ke sjednocení vzhledu se sádrokarto­nem.

Náhradou za umakart je nejčastěji pórobeton.

PŘÍČKY A JÁDRA

Na nové příčky i zazdívání dveří je ideální pórobeton. Panelové konstrukce ho obvykle unesou, ale posudek statika je jistota. Lze použít i sádrokarto­n a lehčené cihelné tvarovky.

POVRCHY STĚN

Panelové stěny bývají nerovné, jsou v nich dilatační spáry. Stěny lze zakrýt moderními tapetami, které jsou kvalitnějš­í než ty, které se v panelácích používaly dřív. „V některých případech je možné přiznat a upravit betonový povrch Vysokopevn­ostní sádrokarto­n udrží v každém kotevním bodě až 80 kg váhy a odolá nárazům. Rigips

 ??  ?? ŽÁDNÝ LIMIT
ŽÁDNÝ LIMIT

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia