MF DNES

NÁPADY A NÁZORY

- Www.krmivo-brit.cz

RECEPTY Z ŠÍPKŮ

Asi poslední z plodů podzimu, které jsem letos zpracováva­la, byl šípek. Nakonec jsem sklizeň stihla, ačkoli včera u nás padaly první sněhové vločky. Plody šípku už byly opravdu dost měkké, takže jsem se rozhodla i pro výrobu marmelády a sirupu.

1 kg zralých šípků uvaříme ve vodě doměkka, poté šípky prolisujem­e přes síto. K šípkovému pyré přidáme 250 g cukru a pektin. Znovu povaříme, horké nalijeme do skleniček, které poté obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnou­t. Já jsem ještě raději zasterilov­ala. Ke sterilován­í používám prostou myčku – skleničky klidně přidám k nádobí a po jednom mytí je hotovo – zasteriliz­ováno. Protože

ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA:

hmota po pasírování obsahovala ještě spoustu šípkového pyré, rozhodla jsem se, že ji ještě využiji na výrobu šípkového sirupu.

1 kg zralých šípků (přidala jsem šípkovou hmotu po pasírování) propláchne­me studenou vodou a rozdrtíme. Zalijeme 2 litry vody a necháme louhovat 24 hodin. Pak vše povaříme v hrnci 10 minut. Po scezení přidáme šťávu z 1 citronu, 1,5 kg cukru krupice a znovu vaříme 10 minut. Ještě horký sirup nalijeme do lahviček.

Sušené plody používám přes zimu na přípravu šípkového čaje a přidávám je i do směsi bylinkovýc­h čajů, které si míchám. Je to takový přírodní štít proti nachlazení.

SIRUP ZE ŠÍPKŮ:

JITKA KOTTOVÁ, E-MAIL Autoři dopisů získávají krmivo pro kočky žijící doma Brit Premium Cat Indoor a masové kapsičky Brit Premium Cat Pouches respektují­cí přirozené preference koček a jejich nutriční potřeby. Více na

ATLASY

Dovolte mi, abych vám upřímně poděkovala za úžasné přílohy, ať už botanické, nebo zoologické a zahrádkářs­ké. Všechny pečlivě vystřihuji a využívám ve své školní práci. Atlas psů jsme s dětmi rozstříhal­i, nakopírova­li, podlepili a kartičky na pexeso byly na světě. Poslední příloha Atlas cibule udělal radost mému manželovi. Pěstujeme každým rokem cibuli poměrně na velké ploše, pro naši rozvětveno­u rodinu. Hodně jí za zimu spotřebuje­me. Teď si budeme moci vybírat z uvedených odrůd, které vypěstujem­e. Ještě jsem zapomněla uvést Atlas ryb, který také s velkým zájmem skončil ve škole. Ještě bych chtěla dodat – Mladou frontu DNES máme každý den již v 6.30 hod!

VĚRA SKALICKÁ, NOVÝ BYDŽOV

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia