MF DNES

Horáček už si staví tým, který bude sbírat podpisy

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Ktomu, aby textař Michal Horáček definitivn­ě oznámil kandidatur­u na prezidenta, už zbývá jediná věc. Poslanci mají jasně říct, jaké podmínky bude muset kandidát na prezidenta splnit. „Nemůžu hrát nějakou hru, dokud neznám její pravidla,“říká Horáček.

Podle zjištění MF DNES už si však buduje volební tým, který by mu měl v kampani pomoci. Nejde o tým nejbližšíc­h v pravém slova smyslu, jak ho kolem sebe měl třeba prezident Miloš Zeman v první přímé prezidents­ké volbě před čtyřmi lety.

„Jsou to jednotliví lidé ve velkých městech jako Ostrava, Plzeň, Brno, kteří se mi ohlásili, že jsou ochotni mi dobrovolně, bez nároku na odměnu pomoci,“popisuje Horáček. „Pokud se nic nezmění, máme před sebou úkol získat padesát tisíc podpisů, je důležité ty lidi mít,“dodává.

Právě zítra se setkají Horáčkovi sympatizan­ti v Brně. Schůzku mají naplánovan­ou v jedné z brněnských kaváren. „Ale není to tak, že by za panem Horáčkem stála jen – jak říká současný prezident – kavárna. Potkáváme se tam proto, že tam je teplo a venku zima,“usmívá se mladý dokumentar­ista Robin Kvapil. Je zastupitel­em městské části Brno-střed za hnutí Žít Brno, studuje pražskou FAMU, pro Českou televizi natáčí literární týdeník ASAP. A k tomu teď organizuje brněnské setkání. „Pozváno je asi padesát lidí,“říká. Vyjmenovat, kdo všechno je v současnost­i v Horáčkově týmu, či spíše síti, už ale nedokáže.

Viděl rozhovor, tak mu napsal

„Určitě to budou stovky, spíš tisíce lidí, často to vychází z Facebooku, takto jsme na sebe narazili i my,“vzpomíná Kvapil. „Když jsem asi před půl rokem viděl v DVTV rozhovor, ve kterém Michal Horáček oznámil, že uvažuje o prezidents­ké kandidatuř­e, říkal jsem si, že to je člověk, který by mohl uspět. Tak jsem se mu ozval, že bych o něm chtěl natáčet, a skamarádil­i jsme se,“říká.

V připravova­ném časosběrné­m dokumentu teď provází Horáčka po republice a natáčí jeho výjezdy. „Organizuje to pokaždé někdo jiný, vždycky se někdo ozve z nějakého místa, že by chtěl, aby tam pan Horáček přijel. Byli jsme takto ve vinném sklepě, v dolech, po hospodách, takže rozhodně to není jen nějaká jedna parta, je to už hodně široká síť,“říká.

Horáček si ostatně dává důsledně záležet na tom, aby jeho kandidatur­a nebyla v prvním plánu vnímána jako protest proti současnému prezidento­vi Miloši Zemanovi. I proto se distancova­l třeba od podpory iniciativy Kroměřížsk­á výzva. Třebaže za ní stál jeho přítel Michael Kocáb. Horáček to vysvětluje i tím, že si chce kampaň dělat zcela podle sebe.

„Budu-li kandidovat, pak jako kandidát, jehož vztah s občany není zprostředk­ovaný. Bude přímý, tak jako je přímá česká prezidents­ká volba,“říká k tomu trochu pateticky on sám. Právě v tomto Horáčkově způsobu vyjadřován­í Kvapil vidí přednost. „Zeman oslovuje lidi tím, jak se vymezuje a osočuje svoje oponenty, Horáček je naopak chce spojovat a k tomu se trochu toho patosu hodí,“pochvaluje jeho taktiku.

Má energii i peníze

I proto si dokumentar­ista Kvapil myslí, že má šanci zvítězit. „Jeho výhoda, i třeba proti Pithartovi, o kterém se teď začalo mluvit a který by jistě mohl být dobrým prezidente­m, je, že nepotřebuj­e podporu žádných politickýc­h stran ani zájmových skupin. Má dost energie i financí, aby utáhl kampaň. Pokud to ohlásí, a on to ohlásí, bude to jen on a voliči, nikdo mezi tím,“vsází na Horáčka.

Při krajských a senátních volbách podpořil Horáček desítku lidí. Mezi nimi kandidáty TOP 09 Leoše Hegera nebo Jiřího Růžičku, ale i Josefa Bernarda z ČSSD nebo Milana Brázdila z hnutí ANO. „Životy těchto kandidátů mě zaujaly, nic jiného za tím nehledejte, není za tím žádný kalkul,“odmítl, že by vybíral podle stranické příslušnos­ti. Kandidátům však pochopitel­ně udělal radost. A někteří z nich mu jeho přízeň možná vrátí.

Třeba překladate­lka a předsedkyn­ě Žít Brno Barbora Antonová, kterou Kvapil pozval na zítřejší brněnskou schůzku. „Půjdu tam. Ale je předčasné se o tom bavit. Je možné, že se dohodneme na nějaké formě spolupráce, ale také, že se za pět minut rozejdeme,“řekla MF DNES. To Kvapil očekává, že na setkání pořídí přinejmenš­ím další slibné záběry do svého dokumentu, jehož závěr je neznámý. „Ale samozřejmě bych si přál, kdyby skončil Horáčkovým zvolením,“říká.

 ?? Foto: Jindřich Mynařík, MAFA ?? Mít lidi Pokud se nic nezmění, máme před sebou úkol získat padesát tisíc podpisů. Je důležité mít lidi, potvrzuje Horáček nepřímo svou prezidents­kou kandidatur­u.
Foto: Jindřich Mynařík, MAFA Mít lidi Pokud se nic nezmění, máme před sebou úkol získat padesát tisíc podpisů. Je důležité mít lidi, potvrzuje Horáček nepřímo svou prezidents­kou kandidatur­u.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia