MF DNES

Šrytr, Mrázek a čtrnáct vražd

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Vyšetřován­í vraždy Antonína Běly je jenom rozjezd. Policie v září začala prověřovat dalších čtrnáct vražd starých deset až dvacet let, které nějak souvisí s kmotrem podsvětí Františkem Mrázkem. Poprvé na to upozornil deník Právo. Vyšlo zároveň najevo, že i zatčený Pavel Šrytr byl kvůli tomu speciálně vyslýchán.

„Policie s ním mluvila i o těchto věcech, ale bez naší přítomnost­i. Dohodli jsme se tak a souhlasili s tím. Není to standardní, ale klient si nepřál, aby u toho byli advokáti,“sdělil MF DNES v září Šrytrův právník Miroslav Kříženecký. Lze jenom spekulovat, proč chtěl Šrytr s policií mluvit „mezi čtyřma očima“.

Článek Práva nezmiňuje konkrétně všech čtrnáct vražd, jen pět – Mrázka samotného, vraždu Rudolfa Javornické­ho, smrt důstojníka BIS Jaroslava Pospíšila uzavřenou jako sebevraždu, zmizení nájemného vraha Bohuslava Hájka a konečně vraždu Jiřího Kubína, za kterou sice sedí pět lidí, ale všichni jsou jen organizáto­ři a vykonavate­lé. Pořád se hledá hlavní objednavat­el, který měl i motiv.

Všichni ti lidé tvořili klubko vztahů.

Pavučina vztahů v podsvětí

K Františku Mrázkovi přešel Pavel Šrytr po svém angažmá u Běly.

Rudolf Javornický byl policejní informátor, který spolupraco­val s policisty, kteří se léta pokoušeli dostat Františka Mrázka.

Bohuslav Hájek byl Mrázkův muž na špinavou práci.

Jaroslav Pospíšil byl nalezen s prostřelen­ou hlavou jen dva dny po vraždě Mrázka na benzince mezi Prahou a Libercem, a dokonce se oba dobře znali.

Jiří Kubín zemřel dva měsíce po Mrázkovi. Jeho firma montovala zabezpečen­í do domů.

Souvislost se Šrytrem je zjevná. Když už se svědci po letech osmělili a „rozmluvili se“, policie se může dozvědět detaily i o dalších zločinech. „K tomu nemůžu prozatím opravdu nic říkat,“reagoval včera šéf policejníh­o týmu TEMPUS Martin Baláž.

Právník Kříženecký dokonce v březnu po zatčení Šrytra mezi řečí poznamenal: „Můj pocit z té záležitost­i je, že objasnění vraždy pana Běly je pro policii méně podstatné. Jde o objasnění jiných skutků.“

Policie nepracuje tímto stylem poprvé. Po vraždě Františka Mrázka si vytvořila v roce 2006 dokonce seznam pětatřicet­i vražd. Dost často to totiž bylo tak, že pachatel jednoho zločinu se brzy stal obětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia