MF DNES

VÝBĚR OKEN PRO REKONSTRUK­CI

Chystáte se rekonstruo­vat svůj dům či byt a budete potřebovat nová okna? na co při výběru pamatovat, jsme se zeptali Romana Kubálka, obchodního ředitele tradiční české značky oken VEKRA.

-

Podle čeho bychom měli vybírat nová okna?

okna představuj­í významný náklad, který se může proměnit v dobrou investici, pokud zvolíme správně. klíčovým parametrem je jejich kvalita a trvanlivos­t. Lidé však často chybně řeší jen cenu.

Pro rekonstruk­ci jsou lepší plastová, nebo dřevěná okna?

Volba materiálu je otázkou vkusu, finančních možností i typu stavby. Z hlediska vlastností jsou okna z různých materiálů srovnateln­á. Výrobci plastových oken preferují dodávku oken plastových, výrobci dřevěných oken zase své produkty. proto se zeptejte na výhody a nevýhody tam, kde mají ucelenou nabídku.

Jsou nějaké obecné zásady, jak plastová okna vybírat?

Jsme přesvědčen­i, že pro dlouhodobo­u spokojenos­t je prvořadá volba plastového profilu nejvyšší kvality. o tepelné izolaci oken rozhoduje stavební hloubka profilu a zasklení. trojsklo účinně omezuje rosení oken, ale na druhou stranu běžné trojsklo nechrání lépe před hlukem.

Co je při výběru plastových oken důležité?

Jde především o kovovou výztuhu, kterou mají plastová okna uvnitř profilu. Její kontrola je ale bez rozřezání oken prakticky nemožná, jde tak o důvěru zákazníka k výrobci. Často u nás hledají pomoc lidé, kteří si někde pořídili levná plastová okna, ale dnes je mají zkroucená a netěsní.

Na co by si lidé měli dát při pořízení nových oken pozor?

okna představuj­í složitý výrobek s řadou technickýc­h omezení. proto se rozhodně vyplatí používat zdravý rozum a spolehnout se na ověřeného výrobce a dodavatele. pokud narazíte na dodavatele, který vše umí a slíbí, nemá s ničím problém, může to být podezřelé. správný odborník vysvětlí výhody a nevýhody různých řešení. rozhodně se vyplatí nepodcenit montáž. Špatná montáž totiž znehodnotí i to nejkvalitn­ější okno. Znát skutečného výrobce se vyplatí. Za pár let můžete potřebovat opravu nebo servis a pak můžete mít problém, kde hledat pomoc.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia