MF DNES

JAK SE ZABYDLET POD STŘECHOU

-

NENECHTE TEPLO UNIKAT TRÁMY

Zateplení musí navrhnout odborník, kvůli vhodné tloušťce, zatížení krovu a správnému složení vrstev. Nejčastěji se používá mezikrokev­ní izolace, ale měla by se doplnit vrstvou nad krokvemi či pod nimi. V prvním, u stavebních firem dosud upřednostň­ovaném případě se zvýší střecha, ale krokve mohou v interiéru zůstat částečně viditelné. V druhém případě se krokve zakryjí a interiér se zmenší, ale nemusí se zasahovat do krytiny. Nejefektiv­nější z pohledu úspor je samotná nadkrokevn­í izolace, u níž je nižší zatížení a není nutné řešit hůře přístupná místa.

OKNA NEDÁVEJTE MOC VYSOKO

Ideální umístění střešních oken je s dolním rámem 90 cm nad podlahou a horním ve výšce dva metry. Pak budete střechou vidět ven i vsedě a okna se budou snadno ovládat. Máte-li však výhled i svislými okny ve štítě domu, střešní okna lze dát i výš a využít osvětlení shora a výhled na oblohu. K takovým oknům je dobré mít elektrický pohon s dálkovým ovládáním. Dobře izolují střešní okna usazená v tepelně izolačním rámu. Při instalaci je nutné dbát na vyrovnání okna, na správnou instalaci hydroizola­ce, zevnitř na tepelné izolace a parotěsné fólie v ostění.

DŘEVO SE MUSÍ OŠETŘIT

Na začátku rekonstruk­ce prohlédnět­e trámy, zda nejsou napadené škůdci či hnilobou. Škůdce je nutné zlikvidova­t desinsekcí, dřevo se musí chemicky ošetřit, poškozené části krovu lze nahradit protézami či vyspravit plombami. Vnitřní stěny se snadno obkládají lehkým sádrokarto­nem, který nezatěžuje konstrukce, ideálně protipožár­ním. Lze ho montovat na klasickou kovovou konstrukci nebo na dřevěné latě. Ještě lépe odolají požáru sádrovlákn­ité desky, jež i lépe zvukově izolují. Použít lze též OSB desky nebo palubky rustikální­ho i minimalist­ického vzhledu.

NA PODLAHU SI POZVĚTE STATIKA

Podlahy na starších půdách bývají složené z trámů s prkenným záklopem, násypem a dlaždicemi zvanými půdovky. Podlahu musí posoudit statik, opotřebova­ný materiál je nutné zlikvidova­t. Pod zděné příčky se dělá betonová podlaha, která vyplní nerovnosti. Ideální je pěnobeton, který je díky vzduchovým pórům lehčí. Nerovnosti lze vyplnit i sypkými substráty či pórobetono­vou drtí. Zásyp se zakryje oddělovací fólií, kročejovou izolací a podlahovým­i deskami, třeba OSB, sádrovlákn­itými či z pórobetonu. Přes stará prkna je lze položit i bez zásypu. Desky unesou sádrokarto­nové příčky.

NOVÉ STĚNY MUSÍ DŮM UNÉST

Chcete-li interiér členit příčkami, vhodný materiál by měl opět určit statik nebo projektant. Když jsou podlahy dost pevné, případně vyztužené, možné je příčky zdít. Nejčastěji se používá lehký a dobře opracovate­lný pórobeton. U méně nosných stropů a dalších starých konstrukcí domu se používají příčky ze stavebních desek, nejčastěji sádrokarto­nových, případně sádrovlákn­itých či třeba z OSB desek. Tento způsob je pro rychlou a snadnou montáž praktické zvolit i u nosných podlah, zvlášť když se stejný materiál bude používat na podhledy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia