MF DNES

Soumrak výplatních pásek

- Jan Sůra s přispěním Jitky Vlkové

Dostávat mzdu na účet je dnes už samozřejmo­st. Podobnou revolucí, jako byl kdysi přechod od výplatních sáčků na bezhotovos­tní platby, prochází nyní i informace o výplatě. Čím dál více firem přechází na elektronic­ké výplatnice.

Elektronic­ká výplatnice znamená, že ji lidé dostanou buď e-mailem a mohou si ji vytisknout, nebo je ke stažení ve firemní síti.

Ve firmách to je konfliktní téma. Když se největší tuzemská firma Škoda Auto rozhodla třetině svých zaměstnanc­ů, kteří mají přístup k počítači a tiskárně v práci, přestat tisknout výplatnice a jen jim je posílat, nečekaně narazila.

„Jsem proti tomu, abychom lidem přidělával­i starosti, nejistotu a nutili je do něčeho, co nechtějí. Budeme proti povinné elektronic­ké výplatnici zaměstnanc­e hájit,“říká předseda odborů ve Škodě Auto Jaroslav Povšík. Plány Škody Auto však ukazují, že elektronic­ké výplatnice jsou čím dál větším trendem u tuzemských zaměstnava­telů. Podle mluvčího automobilk­y Jozefa Baláže takovou možnost využívá zatím zhruba pět tisíc zaměstnanc­ů, podmínkou je bezpečnost­ní čip, který zajistí, že se k výplatnici nedostane někdo jiný.

Podle Lenky Vašíčkové ze společnost­i Admio zabývající se zpracování­m mezd pro firmy mají o elektronic­ké výplatnice zájem hlavně větší firmy. „U malých podniků s pár zaměstnanc­i se většinou dál tisknou,“podotkla Vašíčková.

Čím dál více firem přechází na elektronic­kou výplatnici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia