MF DNES

Nepustíte kontrolu? 50 tisíc

- Jakub Pokorný reportér MF DNES — Josef Kopecký, iDNES.cz

Jiří Sedlický z pražské firmy COPPEX neviděl na dodávce 11 televizí pro Vojenská lázeňská zařízení nic podezřeléh­o. Odehrávala se na oficiálním internetov­ém tržišti, odběratel byl státní úřad, COPPEX už podobných obchodů uzavřel poměrně dost. Nakonec na televizích tratil 200 tisíc korun. Dodal je totiž přímo „pod nos“gangu zločinců.

Že se firma stala obětí podvodníků, zjistila, až když marně u vojáků urgovala zaplacení odebraného zboží.

Ti samozřejmě reagovali, že o ničem nevědí. Ukázalo se, že na internetov­ou stránku, kde se zadávají veřejné zakázky, se „probourali“neznámí zločinci a podvedli spoustu různých dodavatelů. Naštěstí se je podařilo dopadnout.

Stojan kupuje mobily

Internetov­í podvodníci se vydávali za podřízené organizace, které spadají pod ministerst­va obrany, dopravy, zemědělstv­í a zdravotnic­tví. Napadená elektronic­ká tržiště Tendermark­et a Gemin provozují pro změnu soukromé firmy na základě licence pro ministerst­vo pro místní rozvoj.

Tržiště se dají přirovnat k věstníku veřejných zakázek na internetu, který ale není jen nástěnkou. Proběhne tam i výběrové řízení a virtuálně se tam uzavře celý obchod.

MF DNES oslovila ministerst­va, jestli o případu vědí. Jako první vše potvrdilo ministerst­vo zemědělstv­í. Právě když se pachatelé vydávali za příspěvkov­ou organizaci „Zařízení služeb ministerst­va“a chtěli koupit iPhony, vše „prasklo“.

„K pokusu o zneužití došlo, což ministerst­vo ve spolupráci s dodavatels­kou firmou včas odhalilo, takže žádnou finanční škodu ministerst­vo

Úředníci budou moci od ledna zkontrolov­at, čím lidé doma topí a zda nepoškozuj­í životní prostředí. Senátoři kývli na změnu zákona o ovzduší, podle níž bude lidem hrozit pokuta až 50 tisíc korun, když kontrolora domů nepustí. Pro zákon bylo 43 z 62 přítomných senátorů. Aby zákon vstoupil v platnost, chybí už jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce ale rozhodně nebude ke kontrole stačit anonymní udání nepřejícíh­o souseda. Pokud budou úřady upozorněny, že někdo spaluje to, co nemá, bude to muset být zdokumento­vané například videonahrá­vkou. „Nebudou žádné noční přepadovky, nebude to buzerace,“přesvědčov­al senátory ministr životního prostředí z hnutí ANO. může dosáhnout škoda, kterou pachatelé způsobili, když odebírali zboží jménem ministerst­ev. Ukradené věci se dohledat nepodařilo. ● Zařízení služeb ministerst­va zemědělstv­í (pod ministerst­vem zemědělstv­í). ● Centrum služeb pro silniční dopravu (pod ministerst­vem dopravy). ● Vojenská lázeňská a rekreační zařízení (pod ministerst­vem obrany). ● Národní centrum ošetřovate­lství a nelékařský­ch zdravotnic­kých oborů (pod ministerst­vem zdravotnic­tví).

„Neexistuje pouze právo na nedotknute­lnost obydlí, ale také na příznivé životní prostředí,“řekl mimo jiné Brabec v Senátu. Kontrole nejprve bude muset předcházet písemné upozornění na to, že existuje důvodné podezření na porušování zákona.

Maximální výši pokuty hájil senátor Ivo Bárek z ČSSD. „Není to ● Gemin a Tendermark­et (jeden z podvodníků vystupoval pod jménem Stojan, postupně však začali být na elektronic­kých tržištích nápadní). ● Například 11 televizí za 211 845 Kč bez DPH od firmy COPPEX, blíže nezjištěné množství iPhonů a další zboží. ● Škoda je více než 5 milionů korun. málo, ale má to postihnout ty, kteří dlouhodobě a trvale poškozují životní prostředí a zdraví ostatních. Zdraví máme všichni jenom jedno a máme si ho chránit,“řekl Bárek.

Naopak nezařazený senátor Ivo Valenta označil novelu zákona o ovzduší za návrh nepřiměřen­ě zasahující do svobody obyvatel. V nadsázce řekl, že pokračován­ím by mohla být snaha kontrolova­t toalety kvůli podezření na znečišťová­ní odpadních vod. Neúspěšně navrhoval zamítnutí zákona.

„Když všichni budou topit tak, jak mají, tak nikdo k nikomu na kontrolu nepůjde,“opáčil šéf senátorů ČSSD Petr Vícha. A za občany žijící v oblastech s poničeným ovzduším, jako je severní Morava, vybídl kolegy z horní komory parlamentu, aby zákon podpořili. A ti mu vyhověli. neutrpělo. Případ teď vyšetřuje policie,“odpověděla mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Markéta Ježková. Člověk, který se na internetu vydával za zástupce ministerst­va zemědělstv­í, vystupoval pod jménem Stojan. Správci elektronic­kého tržiště, firmě Tender Systems, přišel podezřelý, protože resort zemědělstv­í obvykle obchoduje jinde (na jiném elektronic­kém tržišti). Vše si tak firma ověřila na opravdovém ministerst­vu a spojila se s policií. Pak všichni čekali, až se pan Stojan ohlásí znovu a bude chtít něco koupit. Při předání zboží byl zatčen. Policii pomohly i další stopy, které zachytila při jiných „nákupech“. „Jednu dodávku si vyzvedával­o auto pachatelů někde v překladišt­i a policisté mají z kamer jeho značku,“popsal Jiří Sedlický, který také vypovídal na policii. Původně měl podle svých slov příslib, že by stát podvedené odškodnil, ale pak z toho sešlo, když se zjistilo, že jde o zločin s velkou škodou. Nejméně pět milionů korun. Zopakovat stejný podvodný postup už ale nejde. „Když se nám teď nějaká státní organizace přihlásí jako zadavatel, tak ověřujeme její identitu. Voláme na oficiální linku úřadu,“odpověděl David Horký, ředitel firmy Gemin, která jedno z tržišť spravuje. Vojenský historický ústav koupil v dražbě americký obojživeln­ý pásový transporté­r, které Spojenci používali při vyloďování za druhé světové války. „Vodní buvol“, jak se vozidlu LVT 4 přezdívá, VHÚ koupil v dražbě od rušeného francouzsk­ého Tankového muzea v Normandii. Během bojových operací druhé světové války se vozidlo podílelo třeba na přechodu přes Rýn, Labe či Odru. VHÚ za vozidlo zaplatilo 30 000 eur (asi 810 000 korun). (ČTK)

Co lidé pálí v kamnech, budou moci úředníci zjistit u nich doma

 ??  ??
 ??  ?? Podle Richarda Brabce nepůjde o žádné „noční přepadovky“.
Podle Richarda Brabce nepůjde o žádné „noční přepadovky“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia