MF DNES

Na střeše Lucerny Terasy pražského paláce se otevřely

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Třiasedmde­sátiletá Marie Víšková ze Slaného má místo srdce umělé čerpadlo. Sama se o sebe nepostará, nevymění si baterie, které čerpadlo pohání – a dobíjet se musí každých dvanáct hodin. Neošetří si ani ránu, ze které kabel k bateriím vychází, a tak k ní musí dvakrát denně přijít speciálně vyškolené sestry.

Podobných pacientů, kteří by bez domácí péče museli strávit hodiny a dny v nemocnicíc­h, žijí v Česku tisíce. A mohlo by jich být i víc, kdyby na „mobilní“sestry bylo víc peněz. Přitom díky nim může stát ušetřit.

Domácí péče totiž vyjde stát nesrovnate­lně levněji. Z údajů Ústavu zdravotnic­kých informací vyplývá, že jeden den pacienta v některých fakultních nemocnicíc­h stojí kolem sedmi tisíc korun na den. Agentury domácí péče přitom dostanou zhruba 5 000 Kč za pacienta na měsíc. Bez ohledu na to, o jak komplikova­ného pacienta jde.

Stejnou částku dostanou za nemohoucíh­o pacienta, který potřebuje specializo­vanou péči několik hodin denně, i za zdravého člověka po operaci, k němuž sestra zajde domů zkontrolov­at srážlivost krve.

„Za těžce nemocnými pacienty musí sestra chodit až třikrát za den. Náklady na tyto nemocné se mohou vyšplhat několikaná­sobně vyšší částku, než na kterou dostaneme zaplacenu. Péče o takové pacienty je pro nás ztrátová, přesto se o tyto nemocné postaráme,“popisuje jeden z velkých problémů šéfka Asociace domácí péče Ludmila Kondelíkov­á.

Stát domácí péči moc nepřeje

Asociace domácích ošetřovate­lů si stěžuje, že navzdory mnoha argumentům jim stát příliš nepřeje. A proto hrozí, že se lidé k domácí péči dostanou ještě hůř než dnes.

„Ministerst­vo nijak nezohledňu­je nárůst ceny materiálů, které v domácí péči používáme – například jehly, obvazy a podobně. A vůbec nepočítá s navýšením mezd zdravotním sestrám v domácí péči. Zatímco sestry v nemocnicíc­h dostanou letos opět přidáno, platy sester v domácí péči již několik let stagnují,“říká Kondelíkov­á. Má proto strach, že lepší mzdy v nemocnicíc­h odlákají z oboru další zdravotnic­e.

Poskytovat­elé domácí péče se musí navíc kvůli stárnoucí populaci postarat čím dál častěji i o pacienty s náročnými diagnózami.

To je i případ těžké diabetičky, pětaosmdes­átileté Jaroslavy Hůrkové z Ústí nad Labem. Hrozila jí kvůli rozšířené gangréně amputace končetin. K pacientce začaly docházet domů zdravotní sestry každý den.

„Při každé návštěvě boláky očistí, namažou a převážou,“popisuje

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Výhled z Lucerny Kavárník Ondřej Kobza a rodina Havlových na tři odpoledne otevřeli veřejnosti terasy Paláce Lucerna. Kobza si prostor pronajímá a pořádá tam malý farmářský trh a v budoucnu by rád otevřel i komunitní zahradu. Předtím však musí terasy...
Foto: František Vlček, MAFRA Výhled z Lucerny Kavárník Ondřej Kobza a rodina Havlových na tři odpoledne otevřeli veřejnosti terasy Paláce Lucerna. Kobza si prostor pronajímá a pořádá tam malý farmářský trh a v budoucnu by rád otevřel i komunitní zahradu. Předtím však musí terasy...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia