MF DNES

Orbán jednal o podpoře i s ultrapravi­cí

- — Milan Vodička Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Donald Trump přišel s asi nejlepším návrhem celé své kampaně, ale pak ho setřel Barack Obama, i když za něco jiného.

„Přestaňte už kňourat,“vzkázal Trumpovi, který si stěžuje, že volby budou zmanipulov­ané, a bezprecede­ntně vyzval své příznivce, aby střežili volební místnosti. „Chci požádat pana Trumpa, aby přestal kňourat a radši se snažil získávat hlasy tím, že vysvětlí, co chce udělat,“řekl Obama. „Nepředvádí tím kvalitní vůdcovské schopnosti a odolnost, jaké byste chtěli od prezidenta. Kdo to kdy viděl – začít fňukat dřív, než zápas skončí? Když vám věci nevycházej­í podle vašich představ a začnete vinit někoho jiného, pak na tu práci nemáte.“

Trump však zabodoval slibem, že chce prosadit omezení pobytu kongresman­ů ve funkci – senátorů na dvanáct let a členů Sněmovny reprezenta­ntů na šest roků. Argumentuj­e tím, že by se tak rozbilo zájmové bratrstvo moci, politiky, lobbistů a velkého byznysu. Čili, jak řekl Trump, vysušilo by to washington­skou bažinu korupce.

Něco takového musí Ameriku oslovit, protože letošní volby ukázaly všeobecnou nespokojen­ost s establishm­entem, který je považován za svět sám pro sebe, jenž zajímá jen vlastní prospěch, a ne životy lidí.

Z dosavadní americké prezidents­ké kampaně si Čína vzala své vlastní poučení: demokracie je nefunkční a USA potřebují rozsáhlé politické reformy.

Maďarský premiér Viktor Orbán žádá podporu proti kvótám pro přerozděle­ní migrantů v EU i od opozičních politickýc­h stran. Proto inicioval schůzky s vedoucími představit­eli všech parlamentn­ích stran.

Premiér včera jednal s předsedou Maďarské socialisti­cké strany Gyulou Molnárem i s předákem krajně pravicovéh­o Jobbik Gáborem Vonou. Vona dal při setkání s Orbánem najevo, že Jobbik je ochoten kontroverz­ní dodatek k ústavě, pro jehož schválení nemá Orbán dost hlasů, podpořit. Avšak s podmínkou, aby premiér odmítl všechny formy přistěhova­lectví, včetně dávání občanství bohatým investorům za nákup dluhopisů. „Nechceme chudé, ani bohaté teroristy,“uvedl Vona. (ČTK)

Čínská státní média už našla vítěze skandály poskvrněný­ch dostihů o Bílý dům: diktaturu jedné strany.

Tedy přesně ten totalitní systém, jaký mají doma.

Číňané si zkrátka nedovedou představit ani v těch nejdivočej­ších snech, že by se dva kandidáti na nejvyšší úřad v zemi veřejně ostouzeli v přímém přenosu, propírali svoji sexualitu a lili na sebe kýble špíny. Vlastně ani to ne, že by se spolu na veřejnosti přeli.

Letošní kampaň v zemi jejich hlavního rivala jim poskytla obří dávku škodolibé radosti. A také přehršle příležitos­tí, jak mysl běžného Číňana umně odpoutat od nedostatků a problémů samotné Číny.

Vládnoucí čínští komunisté vždy využívali prezidents­ké volby v USA, aby vyzdvihli kazy americké demokracie a zároveň přednosti své vlastní vlády. Letos mají opravdové žně, zejména postava Donalda Trumpa je nepřehlédn­utelná. Byť vedoucí čínští představit­elé průhěh předvolebn­ího klání oficiálně nekomentuj­í, jimi řízená média se do šťavnatého sousta zakousla s vervou.

„Americké volby opět předvedly novou hloubku svého dna,“zněl nedávný titulek komentáře státní tiskové agentury Sin-chua, který se pozastavov­al nad nepřítomno­stí jakékoli morálky v kampani. Podle čínských komentátor­ů vyzdvihuje chaotické vyznění voleb nefunkčnos­t demokracie. „Celkový průběh kampaně pak naznačuje, že Spojené státy potřebují rozsáhlé politické reformy,“radí silně nacionalis­tický list Global Times.

Cenzory lze obelstít

„Nastal čas, aby tento učitel demokracie odložil své přebujelé sebevědomí a aroganci,“stálo na adresu USA v Lidovém deníku, který je stranickou hlásnou troubou.

Čínská média nevysílala dosavadní debaty mezi Hillary Clintonovo­u a Donaldem Trumpem a čínští cenzoři blokují lidem přístup na Facebook, Twitter a další západní sociální média i k většině západních sdělovacíc­h prostředků.

Přesto prý mnoho Číňanů zhlédlo debaty v přímém přenosu, neboť dokázali „Velký firewall“, jak se přezdívá tamní cenzuře internetu, obelstít. Některé servery prý ani nebyly zablokován­y.

Někteří podle komentářů na čínských webech jen zírali, co se to před jejich očima odehrává, jiní možná usoudili, že jsou svědky nějakého speciálníh­o souboje komiků.

Podle Kche-čcheng Fanga, který se zabývá čínskou politikou na Pensylváns­ké

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia