MF DNES

Indické ženy drží půst za zdraví manželů

-

univerzitě, má čínská vláda jeden hlavní důvod, proč cenzurovat živé debaty amerických kandidátů: „Nechat veřejnost poznat, jak funguje demokracie, může mít svá rizika. Lidé se mohou začít ptát: ‚Proč u nás nemáme podobné debaty?‘ nebo ‚Proč si nemůžeme vybrat svého vůdce z více kandidátů?‘“řekl Fang listu The Business Insider.

Přes paranoiu čínské vlády drtivou většinu Číňanů americké volby samozřejmě nezajímají, často vůbec netuší, o co jde a jak to funguje. U elit a střední třídy je to však něco jiného. Ti z nich, které západní systém třeba přitahuje, se však mohli průběhem debat cítit zaskočeni.

„Být americkým prezidente­m, to vyžaduje vynaložit tak značné úsilí k potěše davu, až se zdá, že předseda čínské komunistic­ké strany je lepší volbou.“Tato poznámka obdržela v diskusi na portálu Weibo přes tisíc lajků. Ač je obtížné z toho cokoli víc vysuzovat, možná platí: Semínko pochyb, zda demokracie amerického typu má opravdu co nabídnout, už vzklíčilo i v hlavách těch, kteří si to třeba dosud nemysleli. A to je voda na pekingský mlýn. Vdané ženy ve velké části Indie včera slavily svátek Karva Chauth, při němž drží půst za zdraví svých manželů a dlouhé trvání jejich manželství. Svátek je to starodávný, dnes ovšem ženám k jeho správnému naplnění pomáhá i aplikace pro chytré mobilní telefony. Při Karva Chauth se ženy postí od východu slunce do východu měsíce. Je to i společensk­ý rituál – scházejí se, zpívají sváteční písně, zdobí se speciálním svátečním líčením a připravují místní lahůdky. Vše se odehrává čtvrtý den po úplňku v měsíci Katrik hinduistic­kého kalendáře. Mobilní aplikace, hit letošního Karva Chaut, jim vypočítá přesný čas začátku a konce půstu. A přidá tipy, kam mohou jejich manželé mezitím vyrazit na nákupy, aby jim přinesli nějaký ten dárek. (bš)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia