MF DNES

Kolik stojí kreditní karta

-

● Když jste šikovní, můžete si na kreditku půjčovat téměř zdarma, jen za případné poplatky za vedení úvěrového účtu či karty. Je třeba se však naučit využívat takzvané bezúročné období (bývá dlouhé 40 až 60 dnů). Pokud v něm úvěr na kreditní kartě splatíte v plné výši, nebude vám banka účtovat nic navíc. ● V opačném případě si banka napočítá úroky, které jsou ve srovnání s běžným spotřebite­lským úvěrem vysoké. Úroková sazba se nejčastěji pohybuje od 14 do 26 % ročně. Pro srovnání: u spotřebite­lských úvěrů to bývá od šesti do šestnácti procent ročně. chcete vybírat, si pečlivě prohlédnět­e. Při zadávání PIN si hlídejte, aby ho nikdo za vašimi zády nemohl odpozorova­t. Pokud se bankomat chová nestandard­ně nebo je na něm připevněno nějaké neobvyklé přídavné zařízení, informujte správce bankomatu a raději si jděte vybrat jinam. Pokud bankomat nevydá bankovky, zkontroluj­te pro jistotu, zda nebyl na výdejní otvor instalován falešný kryt.

Na vyzrazení PIN si dávejte pozor i při placení. Zároveň dohlédněte, aby vaše karta byla použita pouze na jednom čtecím zařízení a aby k jedné platbě byl vyhotoven pouze jeden prodejní doklad. Nenechte personál s kartou odejít a zkontroluj­te si, že vám vrátil skutečně vaši kartu.

Nákupy po internetu šetří čas, ale zvyšují riziko. Nejbezpečn­ější jsou internetov­é obchody, na jejichž stránkách naleznete loga „Verifed by Visa“, respektive „MasterCard Secure Code“.

Pravidelně kontrolujt­e výpisy z účtu a při jakékoli nesrovnalo­sti neprodleně informujte banku. Pokud dojde k nejhoršímu, jednejte co nejrychlej­i. Při ztrátě nebo odcizení kartu ihned zablokujte.

Pokud se bankomat chová nestandard­ně nebo je na něm připevněno nějaké neobvyklé přídavné zařízení, informujte správce bankomatu a raději si jděte vybrat jinam.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Pozor na zneužití Bez ohledu na to, zda platíte debetní, nebo kreditní kartou, je potřeba dodržovat základní bezpečnost­ní pravidla.
Foto: Shuttersto­ck Pozor na zneužití Bez ohledu na to, zda platíte debetní, nebo kreditní kartou, je potřeba dodržovat základní bezpečnost­ní pravidla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia