MF DNES

Praha lidovecká. Co je to za nesmysl, co se to děje?

-

Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Bývaly doby, kdy byla Praha modrá a nikdo o tom nepochybov­al. Kondr, Koukal, Kasl, Němec, Bém, Svoboda – panování primátorů z ODS trvalo 22 let a říkalo se, že v metropoli by vyhrála volby i Klausova tenisová raketa. Bémových 54,43 % hlasů z roku 2006 už v Praze asi nikdy nikdo nepřekoná. Totéž platilo ve volbách do Senátu. V těch prvních, v roce 1996, kdy se volilo ve všech deseti pražských senátních obvodech současně, to bylo modré tsunami: ODS pobrala devět mandátů, z toho tři hned v prvním kole, vklínit mezi ně se dokázal jen Michael Žantovský coby nová hvězda ODA a české politiky. Ani to už nikdo nezopakuje.

Postupně nastaly pestřejší časy. V čele pražské radnice ódéesku vystřídala topka, potom ANO. Také v Senátu ODS postupně ztrácela některé své pražské bašty, přišel první metropolit­ní senátor za socialisty, lidovce, zelené. A jak to vypadá dnes, po víkendovém senátním finále? ODS si z deseti obvodů dál drží dva, jeden obvod má ČSSD, jeden ANO, jeden nově TOP 09 se Starosty a... – a zbylých pět ovládají lidovci. Cože? KDU-ČSL vládne Praze? Co je to za nesmysl? Jsou sice v Česku snad i méně lidovcům nakloněné regiony, třeba v severních Čechách, ale ani liberální metropole nikdy konzervati­vní bratry a sestry moc nemusela. V pražském zastupitel­stvu po léta KDU-ČSL vůbec nebyla, jen občas, když se to hodně povedlo, krčil se tam v koutě jeden jediný bezmocný lidovec. Pravda, oněch pět pražských senátorů (ke třem dosavadním přibyli teď o víkendu další dva) nemá KDU-ČSL sólo, vždy v koalici – s piráty, zelenými, Bursíkovou straničkou LES nebo nějakým místním hnutím. V senátních volbách tak opakuje úspěšný model z komunálu, kdy spojení se zelenými a Starosty do Trojkoalic­e lidovcům zajistilo konečně důstojnějš­í roli v pražské politice.

I tak to však zůstává záhadou: jak mohou středoví lidovci, notabene spojení s různými levičáckým­i formacemi, oslovit – a dokonce převálcova­t – tradičně pravicovou Prahu? Imponuje tolik Pražanům ono spojení sil jako takové, jakkoliv je v tom holportu každý pes jiná ves? Schovávají se lidovci šikovně mezi všemi těmi „nezávislým­i“trpaslíky před odlivem voličů od tradičních partají? Anebo se Praha po vzoru západních metropolí posouvá výrazně doleva?

Možná je však na tyto otázky ještě moc brzy a možná, že také tristní volební účast v senátních volbách ani moc nedovoluje na ně alespoň trochu racionálně odpovědět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia