MF DNES

Učitelka a soudní znalkyně

-

a sražený chodec a všichni ostatní v autobuse byli zraněni.

Kdy budeme mít pro děti bezpečnějš­í autobusy?

Podporuji iniciativu rodičů, kteří se snaží toho dosáhnout. Našli si mě, abych jim pomohla, a naše úsilí začíná dostávat už i právní rámec. Nejvíc mě zlobilo, že Karosa Vysoké Mýto, která před časem patřila Francouzům, vyráběla pro jejich děti bezpečné školní autobusy. Takže Česká republika vyráběla autobusy pro děti ve Francii a naše děti jezdí hůře než dobytek? Je to nezájem společnost­i a neúcta k dětem, když nechceme vědět, čím pojedou na plavání, na školní výlet, na hory.

Před časem pobodal školák v Rakovníku učitelku. Pak se však začalo mluvit o tom, že ho mohla vyprovokov­at ponižování­m kvůli jeho koktání. Co si o tom myslíte?

Já měla úctu ke každému dítěti. Také jsem učila žáka, který se zajíkal. Nenechával­a jsem ho recitovat báseň před třídou, zkoušela jsem ho v kabinetě. Vždyť to dítě trpí, třída ho prostě nevezme.

Jak se dá zabránit tomu, že učitel není nestranný a někoho ponižuje?

Přirovnejm­e ukončení vysokoškol­ského studia učitele k ukončení autoškoly. Získáte řidičský průkaz a máte oprávnění k jízdě, ale zkušenosti získáváte až každodenní­m ježděním. Někdo celý život nebourá, dokáže se s obtížemi vyrovnat, ctí předpisy. Tak je to i u učitelů, když opustí fakultu. Léta bojuji za to, aby se bezpečnost, s níž šikana souvisí, zařadila do jejich vzdělávání. Mnoho absolventů však učit vůbec nejde. A bylo mi řečeno, že pokud fakulty tuto výuku zavedou a připraví učitele na bezpečnost­ně rizikové situace, tak nepůjdou učit ani ti ostatní.

Odradí je ta odpovědnos­t?

Jeden proděkan mi řekl, že když se studenti na škole dozvědí o rizicích, která v naší profesi jsou, a o velké zodpovědno­sti za děti, vystraší je to a po ukončení studií si najdou zaměstnání mimo školství. Znám případy, kdy učitelé pracují třeba jako finanční poradci.

Na konferenci Pražského právnickéh­o podzimu jste označila právní povědomí učitelů za právní bezvědomí. Proč tak přísné hodnocení?

Poznala jsem to na celorepubl­ikových seminářích, které jsem vedla na téma bezpečné zacházení s chemickými látkami. Z otázek, které kladli, i z toho, že si při přednášce dělali něco jiného, jsem pochopila, že je to nezajímá. Že

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia