MF DNES

Dělejte hú, vyzve mašinka Tomáš

- — Václav Hnátek

Originalit­ou premiérový krimithril­ler nehýří. V podstatě kopíruje klasický model Tří dnů Kondora, jen už s mobily a internetem, tedy hrdiny prchající a současně pátrající, proč jsou vlastně na odstřel.

Zase Afghánistá­n

Nicméně titulní postava z rodu záhadných vlků samotářů, proplouvaj­ící náladou bezčasí takřka bez hnutí brvy a s tichou ironií, tvoří vděčný středobod žánrového standardu. Počínaje westernově podbarvený­m úvodem v baru a konče nezávazným flirtem po telefonu, který přeruší křivé obvinění sličné majorky ze špionáže, drží režisér Edward Zwick příjemně civilní tón.

Zjevení Reacherovy údajné dcery je sice klišé jako hrom, ale mladičká blondýnka rebelského typu se na plátně vždy pěkně vyjímá, zvláště po boku brunetky vysvobozen­é Reacherem přímo z armádního vězení.

Legendární seriál Lokomotiva Tomáš, který baví děti po celém světě už třicet let, dorazí do Česka v muzikálově podobě. Sedm představen­í v tuzemských hokejových halách využije část produkce včetně obřích vlaků a kostýmů z Nizozemska, kde už se britská show hrála. „Hlavní pro mě bylo sehnat dobrý překlad a přizpůsobi­t show českému divákovi,“říká herečka a režisérka Ivana Korolová. „Nikdo nad námi nestojí s bičem a licence nám dovolila počeštit i jména.“

To bude důležité, protože představen­í cílí na děti zhruba do pěti let, což je ostatně i typické publikum pro původní seriál, jehož první díly v roce 1984 namluvil Ringo Starr. Představen­í s názvem Tomáš zachraňuje cirkus bude mít českou premiéru 9. prosince v Plzni, o den Víc než trio na útěku před najatými zabijáky zamrzí, že nitky zločinu zase míří do Afghánistá­nu, ale protože film vznikl podle osmnácté knihy série, je zjevné, že Child už nemá co vymýšlet.

Starosvěts­ky poklidný ráz se nevylučuje s napětím, akční scény ctí „ruční práci“s rekvizitam­i všedního později se představí v pražské Sportovní hale a následně zavítá do arén v Brně, Ostravě, Českých Budějovicí­ch, Pardubicíc­h a Liberci. Tvůrci doufají, že zhruba patnáct set dětí na každé štaci vtáhnou do děje. „Děti, pojďte, pozdravíme strojvůdce, zatáhněte za píšťalu. Takže celá hala bude dělat húúú!“vyjmenováv­á prvky představen­í Václav Knop, který ztvární Tlustého přednostu. „Je to šéf celé stanice, pedant, vše organizuje. Já tyhle nesympatic­ké figury hraju často. A prý mě ještě trochu vycpou,“směje se.

Skutečný hlas z nádraží

Ne každý ví, že Knop je posledních pětadvacet let hlasem zhruba osmdesáti českých nádraží, kde hlásí, samozřejmě z nahrávky, příjezdy, dne včetně kuchyňskéh­o náčiní a najde místo i pro humor. Klidně ho mohlo být víc – na rozdíl od přemnožený­ch jednotek policie státní, městské, vojenské; chybí jen seriálová námořní vyšetřovac­í služba.

Svůj díl tradičního koloritu odevzdá New Orleans s průvodem masek a ohňostroji nad střechami, kde odjezdy i zpoždění skutečných vlaků. „Potřeboval­i nějaký vyšší hlas. Zkoušeli to původně s barytonem, ale v těch velkých halách se ztrácel,“vysvětluje Knop. Navzdory tomu, že jeho hlasem mluvil i slavný major Frank Burns ze seriálu M.A.S.H., v čekárnách není úplně k poznání. „A je to tak správně,“usmívá se herec.

Knopa bude alternovat Lumír Olšovský a dále se představí Marika Šoposká, Ondřej Havel, Roman Tomeš nebo Jitka Asterová, každý zpravidla hned v několika rolích včetně strojvůdců, kteří budou vlaky skutečně pomáhat řídit. „Hraju reportérku zamilovano­u do přednosty. Pořád mu všemi směry nadbíhá, to mi půjde. A taky ví všechno a nic, což je mi rovněž blízké,“říká Asterová. se odehrává finální štvanice. Bohužel obehraných položek postupně přibývá: padouchové trpí výrony úvah, proč tak rádi ubližují, podstata spiknutí vyústí v nejvousatě­jší banalitu, a kdyby se film o půlhodinku zkrátil, nic by se nestalo.

Slušné řemeslo v příslušné kategorii představuj­e typickou oddechovou podívanou pro jeden televizní večer. Ale víckrát už ne; jak praví podtitul Nevracej se, k repríze diváckého zážitku opravdu chybí jakýkoli důvod.

 ?? Foto: Cinemart ?? Tom Cruise se k roli Jacka Reachera vrátil po čtyřech letech.
Foto: Cinemart Tom Cruise se k roli Jacka Reachera vrátil po čtyřech letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia