MF DNES

Fotograf hvězd: Sam Shaw

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Krize Metropolit­ního plánu, rozklad týmu jeho tvůrců a odvolání šéfa Institutu plánování a rozvoje (IPR) Petra Hlaváčka může zastavit rozjetou politickou kariéru náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ, Trojkoalic­e). Opoziční ODS totiž na dnešním jednání zastupitel­stva navrhne její odvolání z funkce. Na jednání se chystá vystoupit i skupina architektů, kteří požádají zastupitel­stvo o totéž. „Současně chceme požádat o revokaci odvolání Petra Hlaváčka. Byl tam rok a půl a udělal spoustu dobré práce,“uvedl architekt Josef Smutný.

Místostaro­sta Prahy 3 Alexander Bellu, který za ODS primátorce Adrianě Krnáčové (ANO) navrhne odvolání Kolínské, argumentuj­e mimo jiné Metropolit­ním plánem.

„Současný stav zablokovan­ého plánu vnímáme jako fatální politické selhání. Těžko můžeme budovat chytré město, když neumíme naplánovat ani jeho rozvoj,“řekl Bellu s Až do poloviny ledna příštího roku můžete vyrazit do Domu fotografie v Revoluční ulici na výstavu Fotograf hvězd: Sam Shaw (1912–1999). Sam Shaw patřil k nejvýznamn­ějším fotografům své generace. Jeho více než padesátile­tá kariéra začala v magazínu Collier’s, pro nějž ve 40. letech minulého století vytvořil cyklus „Jak žije Amerika“. Shaw tím, že hlavním problémem je rozpad týmu, který plán tvoří. Za to podle něj odpovídá Kolínská.

Piráti – čtyřhlavá opoziční klika – jsou k nápadu kritičtí. „Když už, tak by měla rezignovat rada. Spíše by se mělo řešit dokončení plánu v rozumné lhůtě, a k tomu by odvolání náměstkyně nepřispělo,“pragmatick­y dodal lídr pirátů Jakub Michálek. Poměrně výjimečně se shodl se sociálními demokraty a jejich předsedou klubu Karlem Březinou. „ČSSD k tomu nevidí důvod, respektuje koaliční smlouvu a koaliční spolupráci,“reagoval Březina.

Kolínská uvedla, že na začátku roku byli zastupitel­é znepokojen­i přípravou Metropolit­ního plánu, a tak učinila opatření, aby potíže vyřešila. „Jestli chce ODS opět nabídnout Pražanům Prahu bez vlády a jestli si myslí, že to je cesta k lepšímu plánu, může to navrhnout,“řekla náměstkyně. Podobným způsobem skoro přesně před rokem opozice odvolala část radních. Tehdy se kvůli tomu rozpadla koalice, kterou následně ANO, Trojkoalic­e a ČSSD slepovaly měsíce. procestova­l celé Spojené státy, aby zachytil obyčejný život ve všech rozmanitýc­h koutech své vlasti. Později se jeho jméno stalo synonymem pro obálky časopisů Life a Look. V 50. letech přesunul pozornost ke světu filmu, který zmapoval prostředni­ctvím stovek portrétů filmových hvězd – mimo jiné i ikonické fotografie Marilyn Monroe s vlající

Avšak Metropolit­ní plán se po odvolání Hlaváčka a následného protestníh­o odchodu prakticky všech architektů z týmu i tvůrce dokumentu Romana Kouckého dostal do vážné krize. Plán nabral zpoždění již před jejich odchodem. Nyní se průtahy ještě zhoršují. A čas není jediným problémem. Koucký má mezi architekty renomé odborníka, je respektova­ný, a tak IPR těžko najde jeho nástupce. To včera řekl MF DNES nejen Smutný, ale také Hlaváček či architekti Josef sukní. V 60. letech se věnoval i filmové produkci, fotografov­at však nikdy nepřestal. Svými portréty se stal průkopníke­m tohoto fotografic­kého žánru díky nesmírné dávce spontaneit­y a mimořádné dynamičnos­ti záběrů, o nichž říkal, že zachytávaj­í kinetickou krásu. (ps) Pleskot a Jan Jehlík. Krize podle nich může vyvrcholit tím, že městu nezbude nic jiného než návrh Metropolit­ního plánu (tým Kouckého ho dělal čtyři roky) hodit do koše a začít znovu. To by však znamenalo další prodlevu několika let. Samozřejmě by to znamenalo i finanční ztráty, vždyť příprava plánu dosud stála řádově desítky milionů.

Výběrové řízení na klíčový post Kouckého jako šéfa plánu vypsal institut zhruba před dvěma týdny. Zatím se nikdo nepřihlási­l. „Spíš mě překvapuje, že náhradu nikdo neměl dopředu připraveno­u. Jako by město na autě přezouvalo zimní gumy, ty staré sundalo ale nové ještě nemělo koupené,“poznamenal Hlaváček. „Pokud chce Strana zelených plán udělat jinak a zbytek společnost­i s tím souhlasí, bude se muset vytvořit znovu,“dodal Hlaváček. Mezi architekty totiž platí pravidlo, že si do práce proti vůli kolegy vzájemně nezasahují. V takové situaci, v málo početné profesní skupině město těžko najde odborníka ochotného pustit se do „předělávky“plánu. „Nedovedu si představit,

„Praha nemůže být v rukou jednoho člověka.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia