MF DNES

Spor o Metropolit­ní plán

-

že to bude někdo, kdo má vysoké renomé mezi architekty, protože to má nejen odbornou, ale i mravní rovinu,“myslí si Jehlík. Plán tohoto druhu je jako mechanický strojek hodinek, kde musí každý šroubek i kolečko měnit hodinář, který dobře ví, co tím způsobí. Jen studium materiálů a analýz důležitých pro pochopení soukolí může trvat měsíce.

Možné řešení patu navrhl Pleskot. „Šel bych za Kouckým a domluvil bych se s ním. A v jeho duchu s respektová­ním jeho autorských práv, s jeho konzultace­mi bych to s velkou pokorou dopracoval,“naznačil cestu, jakou může město zvolit. I jemu se totiž plán líbí – z 96 procent.

Kolínská ví, že je situace vyhrocená a nebude snadné najít nového experta. Nechce však tvořit nový plán. „Plán Prahy je pro architekty prestižní záležitost. Pro mne je nepřijatel­ná situace, kterou se někteří snaží navodit, že Roman Koucký je jediný, kdo může plán připravit. Praha nemůže být v rukou jednoho člověka,“oponuje náměstkyně. ● Návrh Metropolit­ního plánu je nový územní plán Prahy, který určuje, kde a co se bude v letech 2020 až 2030 stavět. Jedná se tedy o nejdůležit­ější dokument, za který současná vláda Prahy zodpovídá. Už v létě bylo jasné, že plán nabírá zpoždění odhadované na dva roky. Měl být přitom hotový do roku 2020 a město bude muset požádat parlament o prodloužen­í platnosti současného územního plánu i po roce 2020. ● Náměstkyně Petra Kolínská (SZ) a s ní celá rada města odvolala ředitele institutu Petra Hlaváčka v druhé polovině září. Příčinou bylo již zmíněné zpoždění dokumentu a některé nedostatky v něm. Vedle oficiálníc­h důvodů byly příčinou i neshody vedení Prahy s architekte­m Romanem Kouckým. Vedení magistrátu se totiž chtělo rozejít především s ním. Hlaváček se tak stal jakousi vedlejší obětí tohoto sporu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia