MF DNES

Byla to poprava, popsal soud vraždu Ukrajince

-

Center CZ a.s. přijme na cca 6 hodin denně manuálně zručného pracovníka na výpomoc do tiskárny. Zkušenosti s knihařinou vítány. Pracoviště na Praze 10. Životopis prosím zasílejte na email tereza.jablonska@razitka.cz.

Kulka z pistole v baru v Dolních Břežanech, kousek od hranic Prahy, před deseti lety zabila mladého Ukrajince. Kauzu včera uzavřel senát Vrchního soudu v Praze, Gruzínce Avtandila Haase poslal za vraždu na 11 a půl roku za mříže. „Máme prokázáno, že tím, kdo poškozenéh­o usmrtil, byl obžalovaný. Spíše se jednalo o jakousi mafiánskou popravu. Trest je z tohoto pohledu ještě mírný. Poškozený byl střelen zezadu do hlavy, aby vyloučili jeho přežití,“zdůvodnil včera verdikt soudce Jiří Lněnička.

Výstřel v baru v Dolních Břežanech padl po půlnoci 4. února 2006. V lokále popíjela skupina možné zvolit i variantu, kdy by tramvaje projížděly mezi našimi pozemky a nádražní budovou,“uvádí Kunovský.

Plány společnost­i Central Group však komplikují záměr magistrátu, který chce pomocí urbanistic­ké studie nejprve určit, jak má nádraží vypadat jako celek, tedy to, kde budou parky a kudy povedou hlavní třídy nebo ulice.

„Investor, místo aby jednal s hlavním městem a ostatními partnery, si podepsal separátní dohodu s Prahou 3 a celou práci výrazně komplikuje,“upozorňuje náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ). Spolupráci metropole přitom bude podle náměstkyně Central Group ještě potřebovat. „Bude nutné vydat změnu územního rozhodnutí a na části pozemků odstranit stavební uzávěru,“vysvětluje Kolínská.

Podle šéfa Central Group Dušana Kunovského by ale urbanistic­ká studie odložila stavbu o dalších několik let, protože by ji brzdilo vyjednáván­í s majiteli ostatních pozemků v areálu bývalého nádraží. Součástí dohody s Prahou 3 je také příslib vybudování mateřské školy s vlastní zahradou.

Výstavbu, která bude rozdělena do několika etap, chce Central Group zahájit v roce 2019. Jako první se začnou stavět domy v okolí Basilejské­ho náměstí a Želivského ulice. „Tam plánujeme menší metropolit­ní byty. Směrem k parku pak budou byty větší,“dodává Kunovský. Celkovou výši investic odhaduje na devět miliard korun. Ukrajinců, Gruzínců a Arménů. Mezi cizinci se nacházel i Ukrajinec Roman M. Haas s ním nejprve diskutoval. Debata skončila výstřelem z pistole ráže 7,65 mm s tlumičem. Haas poté z místa činu zmizel. Ukrajince záchranáři transporto­vali do motolské nemocnice, tam však zranění mozku podlehl.

„Byl jsem v baru, ale kvůli obchodu s vínem, ne tam na někoho střílet,“popíral podíl na vraždě Haas. Po činu odjel do rodné země, ve vazbě v ČR se ocitl před dvěma lety. Stejně rozhodl na jaře i Krajský soud v Praze. Obhajoba se však odvolala. Verdikt vrchního soudu je pravomocný. (boh)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia