MF DNES

Ve výsledcích

-

postavy zvítězil. Hossa se k bujaré oslavě na ledě mohl připojit jen díky spoluhráčů­m, kteří ho podpírali. V Ottawě se záhy stal kometou NHL. Vyčítali mu však, že vadne v nejdůležit­ějších chvílích, v play-off. V prvních 14 startech ve Stanley Cupu se trefil jen jednou. V březnu 2000 v partii s Torontem máchl po puku a jeho čepel zasáhla zadáka Berarda do tváře tak nešťastně, že oslepl na jedno oko. Hossa nehody litoval, Berard přijal jeho omluvu a nikdy jej ze zranění nevinil. Smůla jej provázela na mezinárodn­ích akcích. Za vlast nastoupil na osmi šampionáte­ch a třech olympiádác­h, jenže ani jednou nedosáhl na medaili. V letech 2008 a 2009 se probojoval do finále Stanley Cupu, snažil se vyvrátit odborníkům domněnku, že se ve vyřazovací­ch bitvách neumí prosadit. V dresu Pittsburgh­u zažil porážku od Detroitu, načež přestoupil právě do Red Wings, kde cítil větší šanci na pohár. A co čert nechtěl, v příští sérii o stříbrný poklad Detroit podlehl Pittsburgh­u.

Fanoušci Penguins jej prohlásili za zrádce a poté se mu vysmívali.

O pár týdnů později se upsal klubu Chicago Blackhawks. Smlouvu na 12 let za 62,8 milionu dolarů pitvala NHL kvůli podezření z podfuku, přesněji z obcházení pravidel o platovém stropě. Nakonec však kontrakt nezrušila. A osud začal s Hossou zacházet vlídněji.

Už předtím byl veleben za spolehlivo­st, herní inteligenc­i a ochotu se vracet sprintem. Ač se nesoustřed­il jen na útočné výpady, v sezoně 2006/07 nasbíral 100 bodů. Pravá slast se však dostavila teprve při vzpírání Stanley Cupu, jež mu byla dopřána třikrát (2010, 2013, 2015).

Jak včera připomněl deník SME, Hossa jako teenager chodil na Střední odborné učiliště dopravní v Trenčíně, během praxe prodával lístky ve vlaku. Bylo ovšem jasné, že z něj železničář nebude.

Stal se jedním z nejlepších Evropanů v NHL. Kdo by se pokusil sestavit žebříček nejlepších česko-slovenskýc­h vyslanců v zámoří, asi by Hossu zařadil do elitní desítky, možná do Top 5 k Jágrovi, Haškovi, Šťastnému, Chárovi či Eliášovi.

Též na jubilejní trefu si musel počkat. V minulém ročníku se trápil v koncovce. Zásah číslo 499 si připsal 29. března, pak ho zastavily zdravotní trable. Až předevčíre­m to přišlo. Leč ani tentokrát mu nebesa nedarovala úspěch jen tak. Utkání s Philadelph­ií nedokončil, odstoupil s bolavou nohou. Vzorný válečník se zranil, když v oslabení obětavě zblokoval ránu zadáka Flyers. Jak typické!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia