MF DNES

Chiesa a Hagi, zatím stíny slavných otců. I to je Fiorentina

- Fotbalový reportér MF DNES v Izraeli

Do Negevské pouště se nedostanou, i když by stačilo jen objednat si čtyřkolku a vyjet na výlet. Nekonečné tuny písku, které se drolí hned za arénou izraelskéh­o klubu Hapoel Beer Ševa, určitě zajímají turisty a dobrodruhy, jenže fotbalisté Sparty přiletěli za prací.

Zvládnou svoji pohárovou misi navzdory zdravotní kalamitě?

Ustojí velmi nepříjemné­ho soupeře, který má krásnou arénu, vysoký rozpočet a málem se senzačně probojoval do Ligy mistrů?

Pokud ano, můžou se všichni sparťané těšit na neděli, kdy vypukne velký ligový šlágr s Plzní.

„Všichni víme, jak je to důležitý dvojzápas,“kývne útočník Václav

Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

Už to není tým nabitý hvězdami, tak jako před lety. Až se dnes večer v Liberci v rámci Evropské ligy ukážou fotbalisté italské Fiorentiny, nebudou vás oslňovat velká fotbalová jména. I když...

Dvě by se přece jenom na soupisce mužstva z Florencie našla: Federico Chiesa a Ianis Hagi. Synové slavných otců. Dva teenageři. Nositelé naděje. „Federico se jednou stane klubovou legendou,“předpovídá Paulo Sousa, portugalsk­ý trenér Fiorentiny, brzy 19letému pravému křídlu velkou budoucnost.

Pamatujete si jeho otce Enrica? Vyhlášený kanonýr Sampdorie Janov, Parmy či právě Fiorentiny je dobře známý i českým fanouškům. Stačí vzpomenout na Euro 1996 a druhý český zápas ve skupině. Nečekaná výhra 2:1 nad velkým favoritem z Itálie. Branky: Nedvěd (1:0), Chiesa (1:1), Bejbl (2:1).

Tenkrát ještě Federico nebyl na světě. Teď už ho srovnávají s tátou. „Bude hrát za reprezenta­ci jako jeho otec,“má jasno Sousa, sám bývalý vynikající záložník a dvojnásobn­ý vítěz Ligy mistrů. „Má můj respekt. Zapadá do týmu, má kvalitu, chce se učit. Může uspět na nejvyšší úrovni.“

Zatím Chiesa sbírá starty po minutách, ale debut měl v italské lize výjimečný: proti Juventusu nastoupil v základní sestavě.

K té má zatím daleko Ianis Hagi, syn legendární­ho Rumuna Georghe Hagiho, jemuž se přezdívalo „Karpatský Maradona“.

Muž s báječnou levačkou hrával

získaly české týmy v Evropské lize za 6 zápasů. Vyhrála jen Sparta.

za sebou už nevyhrála Plzeň v evropských pohárech. Zlomí to dnes večer?

nalétá Sparta před nedělním ligovým šlágrem v Plzni. Ustojí to? která by snad konečně mohla chytit správný vítr. Pod mladým (a zatím stále provizorní­m) trenérem Holoubkem nevyhrála jen v Brně. Ze čtyř zápasů dala třikrát tři góly. „Bylo by fajn v tom trendu pokračovat,“opáčil David Holoubek bezelstně.

Upřímně, Hapoel Beer Ševa, poslední šampion izraelské ligy, není zrovna soupeř, na kterém by se dalo honit skóre. Inkasuje tak málo gólů, až je to hodné obdivu. „Nestrašte mě,“prohodil Holoubek s úsměvem, když mu novináři představil­i statistiky.

Aby bylo jasno, Sparta nedorazila k Negevské poušti s nereálnými záměry. Byť v minulém kole porazila Inter Milán, mužstvu stále chybí spousta důležitých hráčů kvůli zranění. Costa se Šuralem se aspoň pomalu dávají do kupy a zvyšují si tréninkové dávky, ale Frýdek s Váchou jsou na dlouho mimo a Rosický pořád v nedohlednu. Však také za Real i Barcelonu, při angažmá v Galatasara­yi se pro turecké fanoušky stal absolutní ikonou.

V Istanbulu se taky před 18 lety narodil Ianis. „Je to lepší fotbalista, než jsem byl já,“prohlásil pyšný otec a rumunský fotbalista století.

Tím zároveň přehodil na syna, rovněž ofenzivníh­o záložníka či pravé křídlo, extrémní pozornost. A nejen tím. Už v 16 letech se Ianis stal nejmladším kapitánem v historii rumunské ligy. Pásku nosil v klubu Viitorul Constanta, který založil jeho otec a syna si vychoval v místní mládežnick­é akademii.

„Je jen na mně, abych uspěl. Jsem pořád na začátku své kariéry. A stále jsem jen tím synem Hagiho,“ví sám Ianis Hagi. „Táta a jeho kariéra mě inspirují.“

V létě ho koupila Fiorentina 1. Fiorentina 2. PAOK Soluň 3. Liberec 4. Karabach

2 1 1 0 5:1 4 2 1 1 0 2:1 4 2 0 1 1 3:4 1 2 0 1 1 3:7 1 a Hagi sebevědomě prohlásil: „Na Serii A jsem připraven.“

Není to úplně pravda. Zatím se nedostal na hřiště, kope jen za juniorku a v Rumunsku už se spekuluje, že v zimě půjde na hostování do Dinama Bukurešť. „Dostane šanci zazářit,“říká však Sousa.

Jeho mužstvu se v italské lize letos příliš nedaří, je až čtrnácté. Jiné je to v Evropě, po remíze 0:0 v Soluni a domácí výhře 5:1 nad Karabachem vede „libereckou“skupinu. Klub, v němž před lety patřili k oporám i Češi Kubík, Řepka či Ujfaluši, kráčí za očekávaným postupem. V roce 2002 zkrachoval a začínal ve čtvrté lize, pak ho zasáhla korupční aféra. Ze všeho se dostal a loni se probojoval až do semifinále Evropské ligy. Také teď míří vysoko.

A to ještě slavní synové naplno nepředvedl­i všechny ofenzivní geny.

 ?? Foto: Profimedia.cz a ČTK ?? Mladíci Ianis Hagi (vlevo) i Federico Chiesa mají před sebou velkou budoucnost.
Foto: Profimedia.cz a ČTK Mladíci Ianis Hagi (vlevo) i Federico Chiesa mají před sebou velkou budoucnost.
 ??  ?? Budoucí hvězdy
Budoucí hvězdy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia