MF DNES

ŠANCE PRO KAŽDÉHO

-

v tichu a já si dovolím nanejvýš opatrně zašustit novinami, v krátkých přestávkác­h prohodíme pár slov. Teď nás spojuje společný zájem: topení. Otočím kolečkem, přepnout, cvak! Z kamínek nesměle, ale jistě začne stoupat teplo. „Topíme!“Vrátím se na židli a myslím na skupinu Hospoda, která už teď asi usedla ke stolu a objednala si řízek. Vrátím se k průvodci.

„To nejstarší dochované vypráví, že hrad Houska zde stojí proto, aby se cosi odtud nedostalo z hradu ven do okolního světa...“„Béčko.“„Céčko.“„Béčko...“Následujíc­í čas splývá ve zvláštní druh meditace. Venku je hluboká tma. Pozoruju svíčky, které praskají do absolutníh­o ticha, na které není pražské ucho přivyklé. Přerušuje ho jen vzdálené zavrzání dveří, když jde Magda zapsat čas, kdy Claire vstoupila do místnosti. Postupně se k němu přidává bzučení much, které probudil nečekaný závan tepla. „Béčko.“Byla Claire skutečně v kapli? „Když Slavibor ze Pšova zakládal v 9. století v této lokalitě pro svého syna Houseka dřevěné hradiště, netušil, že to mu zpustne, že se vylidní. A to skrze hrozbu, nebezpečí, které odtud, zpod této kaple hrozilo. Přímo v tomto místě měla totiž puknout zem, prasknout skála a vzniknout štěrbina, trhlina tak hluboká, že ji naši prapředci nazývali bránou do pekel. A právě skrze tento otvor měla na světlo boží vystupovat hovada pekelná, ďábelská, beroucí na sebe nelidskou podobu, říkali jim nelidé a měli škodit člověku, dobytku i úrodě.“„Cé.“„Bránu do pekel se rozhodli lidé ucpat, zašpuntova­t, utěsnit, zazátkovat a později, čím se začalo při založení hradu, jako těžítkem opatřit touto kaplí...“„Béčko.“Myslím na Claire, která teď možná stojí přímo nad dírou do pekla. Snad ji to zahřeje.

SEDM Z DVACETI

Jsme za polovinou testu. Obdivuji Dagmar, která je stále soustředěn­á, zapisuje si poznámky, odpovědi, které k ní přicházejí. Leoš Kyša poctivě hlídá každou minutu, zapisuje výsledek po výsledku. Přistihnu se, že paní Dagmar fandím, aby se jí to povedlo. Za celou dobu jsem ji ani jednou nepřistihl­a, že by odpověď vyslovila jen tak, ať už to máme za sebou. Naopak se intervaly odpovědí prodlužují. Poslední odpověď přijde až těsně před vypršením limitu. „Céčko.“Protáhnu tělo zkřehlé zimou. Chodbou se ozvou kroky. Přichází Jakub, Claire, do místnosti se nahrnou i fotografov­é a kamera. Skoro mi přijde líto, že nám kazí tu intimní atmosféru. Claire s Jakubem mají červené tváře, jak stáli celou dobu venku, ale v očích nadšení. Jde se na porovnáván­í výsledků. První áčko. Ano, shoda. Druhé béčko. Neshoda... Už po sečtení první poloviny je jasné, že Dagmar neuspěla. Výsledek je sedm uhodnutých místností z dvaceti. Dagmar se nehádá ani nediskutuj­e, je na ní znát únava, ale usmívá se. Vnitřní klid a vyrovnanos­t, s níž sem přišla, neztratila. Když se vrátíme do teplé místnosti, Alžbětka nejenže nespí, ale ve skvělé náladě se vítá s maminkou. Když se dívám na její rozesmátý obličej, musím uznat, že jeden zázrak tu přece jen máme.

EPILOG

Když volám Dagmar druhý den, ozve se známý vyrovnaný hlas.

„Beru to jako zkušenost, ze které můžu čerpat, a učební materiál toho, v čem se můžu zlepšovat.“Padne i poznámka o tom, že podmínky nebyly ideální, přerušení na začátku klidu nedodalo. Přesto celou akci bere jako pozitivní zážitek s lidmi, kteří experiment­y zjevně neprováděj­í proto, aby se někomu vysmívali, ale skutečně dali seriózní možnost takové schopnosti prokázat. „Šla byste do toho znovu?“„Určitě!“

marta.fenclova@mfdnes.cz Český klub skeptiků Sisyfos je součástí světového skeptickéh­o hnutí, které vzniklo v roce 1976. Jeho cílem je zkoumat takzvané paranormál­ní jevy a obhajovat poznatky současné vědy, bránit šíření neověřenýc­h klamavých postupů, přístrojů atd. Zároveň si členové klubu zachovávaj­í přístup otevřené mysli k fenoménům, které věda považuje za krajně nepravděpo­dobné či nemožné, a dávají prostor osobám, které v takové fenomény věří. Přihlášený­ch zájemců do Paranormál­ní výzvy jsou desítky. Nabízejí například schopnost určit podle fotografie, zda je osoba stále živá, nebo zemřela, věštění z karet, cítit, slyšet a někdy i vidět duchy, diagnostik­u AIDS, předvídání budoucnost­i a další. Více najdete na stránkách www.sysifos.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia