MF DNES

KDO JSOU JEZÍDI

-

ztrácím naději, ale pak se vzchopím a zase začnu věřit. Doufám a přeju si to.

I v Německu jsou sympatizan­ti Islámského státu. Máte ochranku? IS má své lidi v mnoha zemích. Já jsem spolu s tisícem žen přijela do Bádenska-Württember­ska v Německu, kde jsme dostaly i stálou ochranu. Ministerst­vo mi nabízelo, že bych mohla mít bodyguardy i tady, na této akci, ale odmítla jsem. Řekla jsem, že je nepotřebuj­u. Nebojím se.

Kolik jste letos objela zemí, abyste vyprávěla svůj příběh? S kolika lidmi jste se setkala? Setkala jsem se s mnoha prezidenty, právníky, poslanci. Objela jsem na dvacet zemí, počet lidí, kterým jsem vyprávěla svůj příběh, ani nespočítám. Mnoho zemí jsem navštívila i vícekrát.

Udělal někdo něco konkrétníh­o pro váš lid? Možná toho nebylo moc, ale například britský a kanadský parlament a také OSN uznaly, že to, co se děje v Iráku a Sýrii s jezídy, je genocida. Což je velmi důležité. Jak hodnotíte přijetí v Česku? Přijeli jsme na pozvání Knihovny Václava Havla kvůli konferenci a ceně za lidská práva. Setkání s politiky nebylo na programu. Neměli jsme ani moc času. Nakonec jsme se setkali s vaším ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbier­em. Vyslechl mě a vyjádřil nám sympatie. Možná vznikne i nějaká další spolupráce.

Co pro vás znamená Cena Václava Havla za lidská práva a nominace na Nobelovu cenu míru i Sacharovov­u cenu za svobodu myšlení? Je to pro mě a všechny oběti velmi povzbuzují­cí. Hodně dlouho jsme byli jen jako uhlíky, které utekly z ohně války. Tato cena je však velkou výhrou, znamená, že nás svět bere na vědomí.

Jak si představuj­e další život? Doufáte v řešení v Iráku a chcete se vrátit? Nebo raději zůstanete v Německu? Ráda bych se vrátila do své země, ale vím, že to nebude jen tak. Nejdřív chci vidět lidi, kteří nyní páchají ty hrozné zločiny, před soudem. Bez toho se zpátky nevrátím.

lucie.sucha@mfdnes.cz Jezídi jsou nábožensko-etnická komunita, jejíž víra je složena z prvků křesťanstv­í, islámu, hinduismu i dalších náboženstv­í. Nemají Písmo svaté. Radikální muslimové je proto vnímají hůř než například křesťany, po staletí se stávají oběťmi genocidy. Před sedmi sty lety jich bylo 24 milionů. Dnes jich žije zhruba jeden milion, nejvíc v Iráku, Sýrii a Německu.

Poslední genocida probíhá nyní. V srpnu 2014 vpadli islámští teroristé do oblasti Sindžár, obývané jezídy. Na sedm tisíc lidí povraždili, přes pět tisíc dětí a žen unesli a zotročili. Na 400 000 lidí muselo opustit své domovy.

Jedna z obětí Nadia Muradová přišla o rodinu, strávila tři měsíce v sexuálním otroctví a podařilo se jí utéct. Nyní získala Cenu Václava Havla za lidská práva, kterou uděluje Rada Evropy s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia