MF DNES

BIS verbuje lidi na trhu

I když to může znít jako protimluv, tajná služba je pod novým šéfem „otevřenějš­í“. Hledá lidi

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Na stole si můžete vzít „firemní“bonbon, leták a propisku. Zájemcům se tam věnují pohledné a ochotné slečny. Všechno tam vypadá jako u každého jiného stánku na veletrhu pracovních příležitos­tí Profesia. Jenom když si přečtete název instituce, trochu vás ta otevřenost zarazí. Bezpečnost­ní informační služba.

Nejdůležit­ější česká zpravodajs­ká služba už má více než dva měsíce nového ředitele Miroslava Koudelku. Změna na tomto postu byl obrovský přelom, protože předchozí šéf Jiří Lang byl šéfem třináct let.

Po prvních týdnech už je vidět, jak se BIS mění v éře nového ředitele.

Bude se zvětšovat, bude více kontrolova­ná (což souvisí s novým zákonem) a bude i „otevřenějš­í“, i když se to může zdát u tajné služby jako protimluv. S tím souvisí i účast BIS na veletrhu pracovních příležitos­tí Profesia, kde měla svůj stánek minulý týden.

Už to byla její druhá zkušenost tohoto druhu, protože „vystavoval­a“už na veletrhu Jobs Expo v březnu. Služba chce hlavně kvůli novým bezpečnost­ním hrozbám nabrat řádově desítky lidí, takže jí nezbylo než jít „na trh“(celkový počet zaměstnanc­ů BIS je tajný).

V zahraničí to není výjimka, na veletrzích bývá i CIA.

„První výzvu spojenou se zvýšeným náborem jsme učinili v červnu minulého roku a stále visí na našem webu. Na výzvu se tehdy přihlásilo několik tisíc zájemců, z nichž se do užšího výběru dostaly stovky,“uvedl mluvčí BIS Jan Šubert.

Šest set zpráv pro Zemana

Nový ředitel Koudelka také udělal bezprecede­ntní věc a v srpnu zveřejnil statistiku, jak jsou čeští špioni pilní. „Loni jsme přijali od zahraniční­ch partnerů více než 8 100 zpráv a na oplátku jsme jim předali 1 500 depeší a dokumentů,“sdělil Koudelka. Šest stovek zpráv od služby v roce 2015 dostali i jejich adresáti, tedy vláda a prezident Miloš Zeman. Koudelka také prozradil, že BIS je v kontaktu se 106 partnerský­mi službami ze 67 zemí (to je třetina všech států světa).

Koudelka žádost o rozhovor pro MF DNES ke svým „100 dnům ve funkci“prozatím odmítl a odkázal na svůj „program“, který také zveřejnil na internetu.

V něm například píše, že by se BIS měla zapojit do ochrany proti útokům hackerů, kterou dnes zajišťuje hlavně Národní bezpečnost­ní úřad. Měla by také budovat kontakty s českou policií a ostatními rozvědkami. To se v minulosti ne úplně dařilo, protože třeba po vraždě Františka Mrázka si policie stěžovala, že tajná služba moc nespolupra­cuje, přestože poznatky měla.

Oslovit neznámého na ulici

Bezpečnost­ní informační služba loví nové lidi heslem, že „je mnoho zajímavých prací, ale jen některé jsou zároveň posláním“.

Je poměrně „demokratic­ká“v tom, že se v ní uplatní lidé s vysokoškol­ským vzděláním, středoškol­áci i ti, co mají jen výuční list. Středoškol­ák může pracovat ve „sledce“(bude mít na starosti sledování lidí), i když oficiálně se ta funkce jmenuje „pracovník do terénu“.

Dobrý řemeslník se také uplatní, protože BIS si obstarává všechno sama. Hledá třeba i malíře či údržbáře.

Odradit může to, že z každé zhruba stovky uchazečů jich projde výběrem maximálně osm. Konkurz trvá půl roku. „Na uchazeče čeká také experiment­ální řešení modelových situací – například úkol oslovit neznámého člověka a získat od něho a o něm co nejvíc informací,“popisuje mluvčí BIS Šubert.

Když je úspěšný uchazeč přijat, stane se „zpravodajs­kým důstojníke­m“a až pak se začne nějak specializo­vat podle potřeby. Tajná služba platí víc než policie (absolvent si tam může vydělat 30 tisíc korun), ale pořád je to v podstatě státní úřad, takže má problém zaplatit některé specialist­y třeba z oboru IT.

Před časem se zkusmo přihlásil do výběrového řízení do BIS i reportér MF DNES (který v žádosti přiznal žurnalisti­ckou práci).

Neprošel však už prvním sítem, což je „posouzení zaslaného životopisu“. Zdeňka Chaloupkov­á z odboru lidských zdrojů mu odepsala, že pokud se služba do čtyř týdnů neozve, dala přednost jiným kandidátům. Neozvala se.

Rada mocných

Kromě personální­ho posílení dostane Bezpečnost­ní informační služba, která má rozpočet přes miliardu korun, do vínku i větší kontrolu.

Ve Sněmovně leží nový zákon o zpravodajs­kých službách, který by nově zavedl speciální pětičlenno­u radu zasloužilý­ch právníků, kteří by tajné služby kontrolova­li.

Měli by na první pohled obrovskou pravomoc požadovat i informace o „živých svazcích“. Jenže zase to má háček, služba by jim nemusela dát informace, které mohou akci zmařit. Takže by nakonec nemuseli také dostat vůbec nic.

Ale mnohem větší debata se vede v parlamentu samozřejmě o to, kdo by se mohl stát „kontrolore­m špionů“? Aktuální verze počítá s vystudovan­ými právníky nad čtyřicet let prověřeným­i na „přísně tajné“. Původně se počítalo s tím, že by se členy mohli stát jen soudci a žalobci.

„Práci na zákoně jsme přerušili a ta věc je nedořešená. Otázkou je, jestli pět členů rady není málo a kdo by tam měl být? Nezdá se mi také podmínka právnickéh­o vzdělání. V této podobě bych pro zákon ruku nezvedla,“odpověděla včera třeba poslankyně bezpečnost­ního výboru Helena Válková (ANO).

S přispěním Artura Janouška

Přihlásilo se několik tisíc zájemců, do užšího výběru se dostaly stovky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia