MF DNES

Jarní mrazy poničily vinice, vinaři však zdražovat nechtějí

- Kristýna Gillíková spolupraco­vnice MF DNES

Textař a bývalý vlastník sázkové kanceláře Fortuna Michal Horáček definitivn­ě potvrdil, že bude kandidovat na prezidenta. Tým lidí, který mu má do funkce pomoct, se začal formovat včera v Brně. MF DNES byla u toho.

Podporu Horáček hledal mezi divadelník­y i dalšími místními osobnostmi – například z okruhu hnutí Žít Brno.

Zavítal proto na místo, které bylo blízké už Václavu Havlovi, do Divadla Husa na provázku. Setkal se tam s divadelník­em Petrem Oslzlým, se kterým se zná už z dob sametové revoluce. „Chtěl jsem ho informovat a porovnat naše představy s jeho. Nevyžadova­l jsem odpovědi,“řekl Horáček. „Nikdy nikoho ze zásady nežádám o podporu. Máme přímou volbu prezidenta republiky a každý volič je naprosto stejně cenný, ať už je to univerzitn­í profesor, nebo prodavačka ze samoobsluh­y,“podotkl.

Dodal ale, že by rád oslovil osobnosti, kterých si v jednotlivý­ch regionech

Jana Fuksová redaktorka MF DNES

Vinaři na jihovýchod­ě Moravy zažívají jedno z nejhorších období za několik desetiletí. Jarní mráz zničil velkou část hroznů.

„Asi sedmdesát procent úrody je pryč. Bude to snadná a rychlá sklizeň,“smutně konstatova­l Zdeněk Habrovansk­ý, majitel Šlechtitel­ské stanice vinařské v Polešovicí­ch.

Vinaře překvapil jarní mráz, který v květnu prošel hlavně slováckou a znojemskou vinařskou podoblastí. Deštivé počasí tehdy váží. Chtěl by je seznámit s fakty ohledně své kandidatur­y, aby se je nedozvídal­i až z médií. „Lidí, kteří mi pomáhají, si cením spíš z myšlenkové­ho než marketingo­vého hlediska,“vysvětlil.

Kampaň dostává jasné obrysy

„Mám naprosto přesnou představu, jak bude kampaň vypadat, protože ji už dvě stě dní intenzivně připravuje­me,“uvedl Horáček, který chce v lidech vyvolat pocit, že kandiduje jako někdo, kdo může vyhrát. „Protože volba prezidenta není SuperStar nebo sportovní soutěž. Není důležité se jí jen zúčastnit, důležité je vyhrát,“dodal.

V divadle Horáček diskutoval také s uměleckým šéfem scény Vladimírem Morávkem, který přizval i část místního souboru. „Naslouchal jsem jejich myšlenkám, protože to je teď pro mě nejdůležit­ější. Ne že bych pak plnil přání jako na objednávku, ale chytří lidé vždy přinášejí něco čerstvého a nedocenite­lného,“uvedl Horáček s tím, že jeden z námětů účastníků setkání pravděpodo­bně zahrne i do svého programu.

V podvečer se pak v kavárně sešel se skupinkou místních osobností. S mnoha z nich se viděl poprvé. „Je to setkání lidí, které mí brněnští přátelé

Michal Horáček jde do voleb. Tým si začal hledat v Brně.

střídala dvou- až šestistupň­ová teplota pod nulou. Tak nečekaný zásah počasí dlouhé roky vinaři nezažili. „Mrazy pochopitel­ně byly, ale zasáhly jen některá místa a části. Tento letošní neměl vůbec žádnou sezvali. Doporučili je, protože jsou podle nich zajímaví a znají jejich osudy i práci,“řekl. Ke spolupráci všaj prý nikoho tlačit nechce.

Diskuse se nesla v uvolněné atmosféře, účastníci přicházeli s otázkami, logiku a bohužel prošel napříč celou Moravou,“prohlásil prezident Svazu vinařů Tibor Niytray.

„Celková ztráta je mezi deseti a třiceti procenty. Jsou i vinaři, kteří přišli o všechno,“vypočítal Niytray.

Milovníci vína by potíže vinařů poznat neměli. Cena podle nich zůstane zhruba na stejné úrovni jako dnes. A to přesto, že někteří musí nedostatek vlastních hroznů kompenzova­t nákupem cizích.

Ekonomicko­u ztrátu pokryjí pěstitelé z pojištění. I tak ale upozorňují, že pojistka není tak vysoká, aby jim nahradila ušlý zisk. Svaz vinařů se obrátí na ministerst­vo zemědělstv­í. radami i připomínka­mi. „Líbí se mi jeho důraz na etiku i to, jakým způsobem komunikuje,“zhodnotil setkání římskokato­lický kněz Jan Hanák, který se do debaty živě zapojoval. Na spekulace o podpoře je ale podle něj ještě příliš brzy. S tím souhlasí i neúspěšná kandidátka na senátorku a předsedkyn­ě hnutí Žít Brno Barbora Antonová. „Je to asi nejsilnějš­í kandidát, který se zatím objevil. Teď bude hodně záležet na tom, jestli tahle názorová skupina vygeneruje další. Ale kontrast oproti Zemanovi je celkem jasný,“uvedla Antonová, kterou sám Horáček podpořil v její letošní kandidatuř­e do Senátu.

„Celková ztráta je mezi deseti a třiceti procenty. Jsou i vinaři, kteří přišli o všechno.“

 ?? Foto: Jiří Sláma, MAFRA ?? Michal Horáček se nechal vyfotit před vchodem do Divadla Husa na provázku, které pokreslil streetarto­vý umělec Timo.
Foto: Jiří Sláma, MAFRA Michal Horáček se nechal vyfotit před vchodem do Divadla Husa na provázku, které pokreslil streetarto­vý umělec Timo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia