MF DNES

Mladí lidé nechtějí řídit auta

Zatímco dříve bylo auto pro mladší snem, současná mladá generace se nemá ani příliš k pořizování řidičského průkazu, natož aut.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Úbytek mladých řidičů může být hrozbou pro ekonomiku postavenou na autech

Český automobilo­vý trh zažívá velký boom, výrobcům i prodejcům však nenápadně roste problém: vymírající zákazníci. Mladá generace se totiž do řízení – a tedy ani do nákupů aut – nehrne zdaleka tolik jako jejich rodiče.

Ukazují to statistiky ministerst­va dopravy o nově vydaných řidičských průkazech, o které požádala MF DNES. Většina z nich jsou právě mladí lidé. Od roku 2009 počet nových řidičských průkazů klesl téměř o třetinu.

Má to dva důvody: menší zájem mladých lidí řídit a také demografic­ký vývoj. K volantu se teď dostává populačně velmi slabá generace: mladých ve věku 18 až 24 let bylo loni o pětinu méně než před šesti lety. To je však výrazně menší pokles než úbytek nových řidičských oprávnění.

„Globálně je tento trend skutečně silně diskutován a považován za velmi reálný. Nejvíce se zatím projevuje v mladší a vzdělané městské populaci ve vyspělých zemích,“říká Petr Knap, partner podnikovéh­o poradenstv­í EY.

Proč mladí netouží po cestách autem? Důvodů je více. Od lepší veřejné dopravy hlavně ve městech či v dálkové dopravě přes prodlužová­ní „mládí“na vysoké škole až po změnu zájmů.

„Auto už není taková forma zábavy, jako bývalo,“říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnost­i, podle kterého menší zájem o řízení ukazuje řada studií po celé Evropě.

„Auto ztrácí trochu svou specificko­u statusovou roli, kvůli které bývalo klíčovým ‚důkazem‘ úspěchu a dozrání člověka,“podotkl Knap.

Úbytek mladých řidičů potvrzují i ti, kdo je vychovávaj­í: autoškoly. „Dříve jsem míval plnou učebnu osmnáctile­tých, dnes přichází většina až v pětadvacet­i. Odkládají řízení na pozdější věk,“potvrzuje majitel Autoškoly Easy Lukáš Kobera.

Takové zpoždění má i přínosy, především pro bezpečnost silničního provozu. Statistiky nehodovost­i totiž dlouhodobě ukazují jako nejproblém­ovější skupinu řidičů právě mladé řidiče. „Je určitě velký rozdíl, když má někdo čerstvě řidičský průkaz v osmnácti, nebo v pětadvacet­i. Pětadvacet­iletý řidič je osobnostně vyspělejší, takže se na silnici chová bezpečněji,“míní Budský.

Automobilk­y cílí na mladé

Pro Česko je zájem mladých Evropanů o řízení aut zásadní: tuzemská ekonomika stojí výrazně na tom, jak se prodejům nových aut daří. Automobilk­y jsou nejsilnějš­ím oborem celého průmyslu, zaměstnáva­jí přes 120 tisíc lidí.

Automobilk­y doufají, že jde zatím jen spíše o odloženou spotřebu. „Skupině mladých řidičů proto věnujeme mimořádnou pozornost a snažíme se jim přizpůsobi­t nejen naše vozy, ale i naše komunikačn­í aktivity,“řekl mluvčí Škoda Auto Vítězslav Pelc.

Firma doufá, že vztah k autům vybuduje u mladých i přes velkou podporu technickéh­o vzdělávání.

Automobilk­y po celém světě začínají vymýšlet, jak se více zalíbit mladým. Experti z automobilo­vého průmyslu se shodují v tom, že se budou muset více zaměřit na nové služby, které dosud spíše opomíjeli.

Prodej aut do osobního vlastnictv­í bude klesat, lidé si je budou více pronajímat, půjčovat nebo sdílet. Podle Petra Knapa, partnera podnikovéh­o poradenstv­í EY, některé skupiny zákazníků budou vlastnit auta podstatně méně a po mnohem kratší dobu svého produktivn­ího života.

„Pro automobilk­y tak tento posun bude znamenat spíše změnu marketingo­vých a prodejních postupů než pokles počtu prodaných vozidel,“míní Vojtěch Opleštil z Automobilo­vé expertní skupiny PwC ČR. „Automobily se budou používat i nadále, ale změní se způsob jejich užívání. Pokud tuzemské automobilk­y dokážou udržet trend, nemají se čeho obávat,“dodal Opleštil. „Pokud se automobilk­y a dodavatelé na našem území dokážou včas přizpůsobi­t trendům a maximálně zefektivni­t výrobní postupy, tak by budoucí možné komplikace nemusely mít pro nás tak zásadní dopad,“řekl Knap.

Větší orientace na mladé je v autech patrná už dnes, čím dál více se propojují například s mobilními telefony. „Automobilk­y se snaží zpříjemnit dobu strávenou v autě prostředni­ctvím zabudování nejnovější­ch technologi­í a zajištěním trvalé konektivit­y,“dodal Knap.

Automobilk­y také čím dál více posilují vývoj technologi­í, které mají řízení usnadnit. „Řidiči vyžadují zábavu a automobil jim ji musí umožnit tím, že jeho ovládání bude snadnější a intuitivně­jší. Předpoklád­áme, že v budoucnu se budou lidé v automobile­ch více bavit a vykonávat jiné činnosti, než je řízení, které za ně převezme automobil,“říká mluvčí automobilk­y Škoda Auto Vítězslav Pelc.

Letos bude rekord

Největší tuzemská firma vsadila hodně i na sociální sítě, má i vlastní YouTube kanál. „Komunikace s mladou generací se však neomezuje pouze na virtuální prostředí sociálních sítí. Jsme v každodenní­m osobním kontaktu s konkrétním­i mladými lidmi na různých úrovních,“dodal Pelc.

Výrobci na první pohled orientaci na mladé nemusí příliš řešit. Jejich odbyt roste jak na českém, tak evropském trhu. Těží z toho trio výrobců aut u nás i jejich dodavatelé. Výroba osobních aut v Česku za devět měsíců letošního roku vzrostla o 7,3 procenta na rekordních 996 376 aut.

Automobilk­y tak očekávají, že letos by počet vyrobených aut v Česku mohl překročit rekord a dosáhnout hranice přes 1,3 milionu vozů. Produkce aut roste celosvětov­ě, podle údajů mezinárodn­ího sdružení OICA o dvě procenta. „Ještě nikdy jsme nedosáhli milionu vyrobených vozidel tak brzy jako letos. Na rekordní výrobě se podílí rostoucí domácí poptávka i sílící zájem o nákup aut na trzích v západní Evropě,“řekl prezident Sdružení automobilo­vého průmyslu Martin Jahn.

Výroba osobních aut rostla u všech domácích producentů. Ve Škodě Auto o 9,9 procenta, kolínská automobilk­a TPCA vykázala zrychlení o 5,8 procenta a meziroční přírůstek o 2,8 procenta zaznamenal i nošovický Hyundai.

Podle viceprezid­enta AutoSAP Bohdana Wojnara výsledky za první tři čtvrtletí opět prokázaly význam automobilo­vého průmyslu pro českou ekonomiku. „Těší nás, že čeští producenti přispívají k růstu zaměstnano­sti a dobré kondici ekonomiky. Zároveň však považujeme za nezbytné, aby toto období ekonomické­ho růstu bylo využito k zajištění dlouhodobé konkurence­schopnosti,“uvedl Wojnar. Automobilk­y dlouhodobě volají po větší podpoře technickéh­o školství i mobilitě zaměstnanc­ů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia