MF DNES

Herman: Zeman mi vyhrožoval

Prezident mi řekl, že když se sejdu s dalajlámou, nedostane můj strýc vyznamenán­í, tvrdí ministr

- — Čeněk Třeček

Ministr kultury Daniel Herman obvinil prezidenta Miloše Zemana z vydírání. Osobně prý Hermanovi řekl, že pokud se sejde s dalajlámou, jeho strýc Jiří Brady nedostane státní vyznamenán­í.

Hrad to však odmítá a tvrdí, že Herman se jen snaží pošpinit svátek 28. října, při jehož příležitos­ti prezident Miloš Zeman řády uděluje. Bradyho dcera Lara nicméně pro server Aktuálně.cz potvrdila, že její otec, jenž přežil nacistické koncentrač­ní tábory, byl ze seznamu skutečně vyškrtnut.

Hermanovo obvinění potvrdil i jeho kolega Marian Jurečka. Před 14 dny podle něj Herman informoval vedení lidovců o nátlaku, který na něj Hrad kvůli strýci vyvíjí. Jurečka proto navrhne předsednic­tvu strany, aby ministři a zákonodárc­i KDU-ČSL zvážili neúčast na předávání státních vyznamenán­í 28. října na Hradě.

Lara Brady serveru Aktualne.cz řekla, že před týdnem jejímu osmaosmdes­átiletému otci volali do Kanady, kde od roku 1949 žije, lidé z prezidents­ké kanceláře, aby ho o nominaci informoval­i. Sdělili mu i harmonogra­m ceremoniál­u. Brady pak doplnil, že ho o chystaném vyznamenán­í Řádem T. G. Masaryka informoval ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt. „Byl na to pyšný, dostal už vyznamenán­í všude po světě – v Německu, Kanadě... A doufal, že se mu podobné pocty dostane i doma v Česku,“uvedla Brady. Nakonec se její otec dozvěděl, že byl ze seznamu vyřazen. Podle Lary Brady to může souviset s tím, že se ministr Herman v úterý sešel s dalajlámou. Schůzku kritizoval mimo jiné i Zeman.

„Státní vyznamenán­í není nárokovou záležitost­í, to je věc rozhodnutí prezidenta republiky. Nominovaný­ch je obvykle mnohem více než lidí, které prezident nakonec vybere k vyznamenán­í,“uvedl k tomu pro iDNES.cz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Dodal, že ani on neví, kdo vyznamenán­í dostane. Seznam podle něj nyní zná jen prezident a premiér Bohuslav Sobotka.

Herman se původně k informaci, že jeho strýc byl vyškrtnut ze seznamu, nechtěl vyjadřovat. Potvrdil jen, že o tom ví. S obviněním Hradu vystoupil poté, co server Parlamentn­í listy spekuloval o tom, že to byl naopak on, kdo žádal vyznamenán­í pro strýce za to, že se s dalajlámou nesejde. Prezidentů­v mluvčí označil Hermanovy výroky za nevhodné. „Svým jednáním a výroky špiní státní svátek 28. října. Nebudu komentovat takové zkazky,“řekl iDNES.cz Ovčáček. Dodal, že prezident Zeman do seznamu včera rozhodně nezasahova­l, protože ten je už dávno uzavřen a podepsán premiérem.

Jiří Brady přežil Terezín, Osvětim i pochod smrti. Po návratu do Českoslove­nska zjistil, že všichni jeho příbuzní zahynuli. V roce 1949 emigroval do Kanady, kde pomáhal ostatním emigrantům postavit se na vlastní nohy.

Hasiči místo dalajlámy

Týdeník Respekt včera přinesl informaci, podle níž Hrad požádal šéfa hasičů Drahoslava Rybu, aby zajistil zábor Hradčanské­ho náměstí v době, kdy měl vystoupit dalajláma. To nakonec odmítl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

 ?? Foto: MAFRA ?? Jiří Brady s dcerou Larou na snímku z roku 2005. Bývalý vězeň, který přežil nacistické tábory, teď nedostane státní vyznamenán­í. Zřejmě proto, že se jeho synovec sešel s dalajlámou.
Foto: MAFRA Jiří Brady s dcerou Larou na snímku z roku 2005. Bývalý vězeň, který přežil nacistické tábory, teď nedostane státní vyznamenán­í. Zřejmě proto, že se jeho synovec sešel s dalajlámou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia