MF DNES

Severu hrozí dlouhé čekání na hejtmana

-

V jedenácti ze třinácti krajů se už politické strany dohodly na koalici, v dalším je koaliční smlouva před podpisem. Ústecký kraj tak zůstává jediný, kde si budou muset na koalici ještě počkat.

V Jihočeském kraji včera předběžnou úmluvu potvrdilo tamní vedení ČSSD, čeká se na konečný souhlas ANO a Jihočechů 2012. V Karlovarsk­ém čtyři subjekty podepsaly memorandum, jehož cílem je uzavřít koalici.

Vyjednavač­i v Ústeckém kraji se rozhodli, že si dají oddechový čas. Chtějí počkat, jak krajský soud vypořádá stížnosti na průběh voleb. Může se totiž stát, že hlasování se bude muset opakovat.

A jaké varianty povolební spolupráce jsou ve hře? V současné době to vypadá, že krajská vláda směřuje k podobě KSČM, ČSSD a SPD/SPO. Původní varianta koalice vítězného ANO a druhých komunistů je na vedlejší koleji poté, co se šéf hnutí Andrej Babiš nediplomat­icky vyjádřil o roli nového hejtmana. Tu nabídl současnému hejtmanovi Oldřichu Bubeníčkov­i (KSČM), ale zároveň dodal, že bez hlasů ANO nebude moci rozhodovat. „Křesla v radě jsou důležitějš­í než hejtman,“dodal.

Komunisté poté začali jednat s jinými stranami. „Počkáme, až soud rozhodne. Jakmile tak učiní, náš krajský výbor rozhodne,“přiblížil hejtman Oldřich Bubeníček výstup z posledního zasedání komunistů. Soud se musí se stížností vypořádat do poloviny listopadu. Podle Bubeníčka jsou mezi komunisty zastánci obou variant. Nechtěl ale říct, která má uvnitř KSČM větší podporu.

Jednání KSČM, sociálních demokratů a okamurovců jsou aktuálnějš­í, jejich představit­elé se scházeli tento týden, zatímco ANO a komunisté se setkali naposledy minulý týden. (hrk, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia