MF DNES

Muž, který prodával extázi, dostal čtyři roky

- Spolupraco­vnice MF DNES

Vlesích se po pauze, kdy bylo suché a extrémně teplé počasí, znovu objevují houby. Tato vlna by podle mykologů měla trvat až do prvních mrazíků, pokud tedy i nadále bude dostatek dešťových srážek. „Nyní, jak začalo pršet, tak to v lesích začíná opět více narůstat, většinou se jedná o takové ty podzimní druhy – hlíva ústřičná, některé druhy čirůvek nebo se objevily i žampiony, takzvané pečárky,“vyjmenováv­á mykoložka Věra Samková z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Zářijové sucho a dlouhodobý loňský srážkový deficit se na houbové úrodě projevily celorepubl­ikově. „My jsme museli například zrušit výstavu, která měla být 12. září, kvůli tomu, že bychom neměli co ukazovat,“stěžuje si mykolog Miroslav Beran z Jihočeskéh­o muzea. Výstava se nakonec konala o dva týdny později, ale pro houby museli pracovníci jet do jiných lokalit až na západ Šumavy, takto daleko normálně jezdit nemusí.

Úlovek ve smíšených lesích

Nyní se situace obrací. „Hojně se objevují houby v trávnících, například bedla zardělá, kterou k nám teď lidé hodně nosili,“říká Věra Samková. Kromě bedly se dají v trávě najít i dešťové houby, jako jsou třeba hnojníky, z kterých je nejznámějš­í ten obecný – houba bílé barvy, která má protáhlý vejčitý klobouk s nahnědlými šupinkami. A kdo má rád houby hřibovité, měl by si v lese přijít také na své. „Začaly růst i hřiby hnědé nebo poddubáky,“dodává mykoložka. V místech, jako je Podkrkonoš­í, Orlické hory nebo jižní Čechy, kde pršelo kontinuáln­ě, je větší záruka, že lidé houby najdou. Avšak jsou lokality, které se ze suchého období ještě vzpamatová­vají a úspěšnost houbařů je spíše nulová. „Ideální jsou smíšené lesy nebo jejich okraje, dále pak hráze rybníků a údolí potoků, kde se přece jenom udržuje více vlhko a najde se tam i více druhů,“radí Samková, kam za úlovkem vyrazit.

Riziko zmrzlých hub

V posledních letech takto pozdní houbaření ojedinělé není, naopak se sezona posouvá klidně až do listopadu. „Jestliže prší a nemrzne, tak houby rostou v říjnu úplně běžně. Jejich sezona končí, až když začne mrznout,“vysvětluje Samková. I když, jak dodává, po přemrznutí

se ještě dají najít a sbírat některé druhy, jako je třeba penízovka sametonohá, jejíchž širokospek­trálních léčivých účinků využívá čínská medicína. Odolné jsou také houby, které jsou pokryty slizovitou vrstvou, která funguje podobně jako nemrznoucí směs. A některé druhy hub mrazíky dokonce i vybudí.

Pokud je však konec podzimu hodně teplotně proměnlivý a střídají se mrazíky s oblevami, je sběr hub rizikový. „Všeobecně houbaře upozorňuje­me na nebezpečí, pokud houby zmrznou a následně zase rozmrznou, začínají u nich rozkladné procesy a takové houby už není dobré konzumovat,“varuje mykoložka. Kolín se chystá regulovat reklamu v historické­m centru města. Pro současné podnikatel­e to znamená případný příspěvek od města na předělání vývěsních štítů a výkladů, noví podnikatel­é se už budou muset řídit regulačním plánem. Řekl to místostaro­sta Kolína Michael Kašpar (STAN). Podle něj chce město tvořit regulační plán s novým městským architekte­m, kterého v současné době vybírá. (ČTK) Krajský soud v Hradci Králové dnes poslal na čtyři roky do vězení Petra Novotného, který v červnu 2015 dal na diskotéce ve Špindlerov­ě Mlýně třem lidem tekutou drogu extázi. Dva z nich upadli do bezvědomí a život jim zachránili lékaři. Rozsudek dosud není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na podání odvolání. (ČTK)

 ??  ?? Jednou z podzimních hub, na kterou byste podle mykologů měli v lese narazit, je i hřib hnědý. Bedla zardělá Hnojník obecný Penízovka sametonohá Hlíva ústřičná Žampion polní
Jednou z podzimních hub, na kterou byste podle mykologů měli v lese narazit, je i hřib hnědý. Bedla zardělá Hnojník obecný Penízovka sametonohá Hlíva ústřičná Žampion polní
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia