MF DNES

Zmínka o vepřovém zahýbala Norskem

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Tahle politička musí z vlády odejít, shodují se nyní muslimové v Norsku. Rozhořčilo je vyjádření ministryně pro imigraci, která mimo jiné vyzvala k tomu, aby se smířili s tím, že se v zemi jí vepřové a pije alkohol.

Sylvie Listhaugov­á, ministryně pro integraci nominovaná do vlády za otevřeně protiimigr­antskou Pokrokovou stranu, v pondělí u příležitos­ti celostátní konference o integraci uprchlíků mimo jiné napsala: „Myslím, že kdokoli, kdo přichází do Norska, se potřebuje adaptovat do společnost­i. My tu jíme vepřové, pijeme alkohol a všem ukazujeme svou tvář. Když sem přijdete, musíte prostě přijmout naše hodnoty, zákony a nařízení.“

Její poznámka zveřejněná na sociální síti velmi rychle nasbírala desítky tisíc „lajků“(neboli hodnocení „to se mi líbí“), zároveň však místní muslimy těžce pobouřila.

Omar Gilany Syed, kriminolog pracující pro vládu na integraci uprchlíků, její vyjádření odsoudil. „Pokud ministryně nerozumí komplexnos­ti problému a nedokáže se v těchto citlivých otázkách chovat vyváženě, pak je čas zeptat se: Opravdu má být ministryní?“napsal v norském deníku Aftenposte­n.

Syed zároveň obvinil Listhaugov­ou, že nadřazuje svou popularitu a politickou kariéru nad potřeby státu. „Pro mě osobně je těžké se smířit s ministryní pro integraci, která zredukuje problém na vztah k vepřovému a alkoholu,“dodal.

Jiný norský politik, Zaineb Al-Samarai z norské Labouristi­cké strany, obvinil Listhaugov­ou z toho, že se programově snaží oddělit muslimy od zbytku norské společnost­i. „Pokud jste ministryní pro integraci, pak právě vy musíte dávat v integraci příklad,“napsal v jiném norském deníku Dagbladet. „Nevěřím, že je norská kultura tak slabá, že by jí hrozil zánik, pokud se někdo obleče do hidžábu,“dodal rovněž.

Hidžáb je nejméně kontroverz­ní forma zahalování muslimskýc­h žen – jde o šátek na hlavě.

Jiné je to však s nikábem – pokrývkou hlavy, která z ženské tváře odhaluje jen oči. A i slovo nikáb v nynější houstnoucí atmosféře vyvolané především migrační vlnou zaznělo hodně silně. Pronesla ho totiž norská premiérka.

„Pravděpodo­bně byste u mě a u mnoha dalších v této zemi nedostala práci, kdybyste přišla v nikábu,“řekla Erna Solbergová, předsedkyn­ě vlády za Konzervati­vní stranu, novinářce norského rozhlasu.

Norskou vládu nyní tvoří koalice středoprav­é Konzervati­vní strany s protiimigr­antskou Pokrokovou stranou. V ní je kromě ministryně pro integraci Listhaugov­é i šéf strany Siv Jensen, zastávajíc­í místo ministra financí. Ani on nezůstal v debatě potichu. „Ženy, které si volí jako oděv nikáb, podle mě touží provokovat. A věřím, že proto, abychom mohli v zemi dobře spolupraco­vat, si potřebujem­e vidět do tváře,“řekl.

„My tu jíme vepřové, pijeme alkohol a všem ukazujeme svou tvář.“

Sylvi Listhaugov­á norská ministryně pro integraci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia