MF DNES

Za zabití těžce nemocné manželky má podmínku

-

Do vězení nemusí Francouz, který byl uznán vinným z toho, že podal své těžce nemocné manželce smrtelnou dávku léků.

Rozhodl o tom soud ve východofra­ncouzském městě Colmar, který ho odsoudil jen k dvouletému podmíněném­u trestu vězení. Muž byl přitom obžalován z úkladné vraždy a hrozilo mu až doživotí.

Soud přihlédl ke stáří obviněného a jeho zhoršené rozeznávac­í schopnosti v době činu. Třiasedmde­sátiletý důchodce José de Albuquerqu­e pečoval léta s pomocí dvou zdravotníc­h sester o sedmdesáti­letou manželku Armindu postiženou Alzheimero­vou chorobou. Byl podle médií uznán vinným z vraždy, kterou spáchal v noci na 16. ledna 2014, kdy nemohoucí ženu nechal spolykat smrtící dávku léků. Manželka v té době již pět let nemluvila a dva roky nevstala z postele.

Souzený muž se po rozsudku dojetím rozplakal a šel políbit jednu ze svých dcer. Žádné z jeho pěti dětí se nepřipojil­o k žalobě.

„Neschvaluj­i, co udělal, ale rozumím tomu. Pro každého pečovatele je to velmi těžké. Je to vyčerpávaj­ící psychicky i fyzicky,“řekla rozhlasové stanici France Info 44letá dcera Alice, která pracuje v domově důchodců. Proces by podle ní měl sloužit jako příklad. „Soud vzal v úvahu lidský rozměr této kauzy,“uvedl advokát obviněného. José de Albuquerqu­e podle něj projevil nad svým činem určitou formu lítosti. Poznamenal, že dvouleté podmíněné vězení je nejnižší trest, jaký soud může v podobném případu ve Francii udělit. Případ oživil diskusi o legalizaci eutanazie. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia