MF DNES

Slon v Holešovicí­ch a šimpanz v Pchjongjan­gu

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

To se nám to v posledních pár dnech zase pěkně sešlo. V severokore­jském Pchjongjan­gu mají novou atrakci, dočetl jsem se na stránkách americké televize ABC. Jde o šimpanze, který každý den vykouří krabičku cigaret a ještě k potěšení publika občas předvede vkusný taneček. Chovatelé přitom zdůrazňují, že kouř nevdechuje.

To u nás v Holešovicí­ch zas cirkusový slon sedal na auto. Šlo o reklamu pro jednu zahraniční společnost, kterou by ovšem v zahraničí asi jen tak natáčet nešlo. Zato u nás bez problémů, vždyť tady je zvykem chovat lvy v kozích chlívcích a hrochy v neckách na dvorku. Proto také tiskový mluvčí pražských Holešovic, Letné a přidružené­ho okolí mohl celou záležitost okomentova­t slovy „důležité bylo, aby po zvířeti nezůstal žádný nepořádek, a to nezůstal“. Tento výrok, prosím, tesat.

Vyspělý svět je ovšem trochu jinde a podobné zhůvěřilos­ti, které jdou proti přirozeném­u chování a potřebám zvířat, odmítá tolerovat. Jak bylo zveřejněno minulý týden, cestovatel­ský server TripAdviso­r přestává zprostředk­ovávat prodej lístků do zařízení, kde jsou jako atrakce pro turisty v neadekvátn­ích podmínkách drženy divoké druhy zvířat. Týká se to například podniků, které nabízejí mazlení s tygry nebo plavání s delfíny.

Když jsem u těch delfínů, jedna slavná česká modelka-herečka-blogerka sdílela na sociálních sítích snímek svých bazénových hrátek s delfínem a na kritiku, která následoval­a, odpověděla: „Neberte to pořád tak černobíle, holky.“On ten delfín vypadal, že se usmíval, co? No, neusmíval. Že je za vyspělým světem opožděná Severní Korea, prosím. Ale že u nás přetrvává takový pohled na zvířata, jaký byl (snad) tolerovate­lný někdy před sto lety, je velmi smutné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia